FAPTELE ANTICONCURENTIALE ALE FIRMELOR – Decizia Inaltei Curti

3463

foto: romaniatv

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca toate firmele sanctionate pentru fapte anticoncurentiale, in baza Legii Concurentei, nu beneficiaza de reducerile majore prevazute de Legea privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale (nr. 203/2018), anunta Consiliul Concurentei.

Conform legii privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale, se ”poate achita jumatate din minimul amenzii prevazute de lege si in acele situatii in care actul normativ de stabilire a contraventiilor nu prevedea expres aceasta posibilitate”. In acelasi timp, Legea Concurentei (21/1996) prevede ca amenda minima, care poate fi aplicata pentru o fapta anticoncurentiala este de 0,5% din cifra de afaceri:

Daca s-ar aplica aceasta regula, de a achita jumatate din minim, am ajunge in situatia in care o companie care a fost sanctionata cu 10 % din cifra de afaceri pentru o incalcare grava a legii, cum este participarea la un cartel sau abuzul de pozitie dominanta, ar plati o amenda de 0,25%, deci de 40 de ori mai mica. In acest fel, activitatea noastra de sanctionare si corectare a comportamentului ilicit ar fi total ineficienta si golita de continut, incalcanduse legislatia europeana in domeniu pe care avem obligatia de a o respecta in calitate de stat membru” a declarat Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei.

Nu sunt aplicabile

Ca urmare, Consiliul Concurentei a solicitat ICCJ sa stabileasca daca aceasta prevedere se aplica si in situatia sanctiunilor date de autoritate, “de exemplu in cazul companiei Happy Tour SRL care a fost amendata cu 111.506 euro pentru coordonarea comportamentului pe piata comercializarii produselor turistice”.

Judecatorii ICCJ au hotarat ca dispozitiile privind achitarea a jumatate din amenda minima, prevazute de Legea privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale, nu sunt aplicabile in ceea ce priveste sanctiunile contraventionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurentei. Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este obligatorie si se aplica tuturor cazurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole