FACTURA ELECTRONICA – Ministrul de Finante, anunt pentru antrepenori. Ce trebuie sa stie si ce s-a intamplat in aceasta saptamana

912
Ministrul de Finante anunta succes, dupa succes

Ministrul de Finante Dan Vilceanu (foto) anunta ca s-a emis prima factura prin sistemul e- Factura.


Potrivit lui Vilceanu, in acesta saptamana a fost emisa prima factura prin acest sistem electronic, care va insemna timp economisit de antreprenori, cresterea gradului de colectare a veniturilor la buget, reducerea evaziunii fiscale si o mai buna verificare a executiei bugetare.
“Le multumesc colegilor din Ministerul Finantelor pentru angajamentul de care au dat dovada pentru a finaliza acest proiect.
De asemenea, continuam cu succes conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF. In acest moment sunt peste 400.000 de case de marcat conectate”, a declarat Vilceanu.

Factura pe hartie, in arhive

Ministerul Finantelor anunta in urma cu cateva zile operationalizarea deplina a sistemului RO e-Factura pentru relatia intre companii si autoritatile publice:

“Locul facturii pe hartie ramane doar in arhive. Ministerul Finantelor pune la dispozitie sistemul de facturare electronica ce permite incarcarea, stocarea si descarcarea facturilor”.

Ministrul Finantelor preciza ca importanta digitalizarii interactiunii dintre antreprenor si stat nu consta doar in eliminarea drumurilor la ghiseu sau economisirea timpului, ci presupune depasirea proceselor scriptice vechi, a sistemelor disparate si a metodelor de lucru care au ca baza hartia sau dosarul cu sina:

“Digitalizarea este in egala masura despre tehnologie, dar si despre oameni. Speram ca angajatii din sistemul public vor face acest salt si vor raspunde rapid cerintelor de astazi ale cetatenilor. Ne propunem o schimbare de paradigma, astfel incat sa asiguram o abordare proactiva a relatiei dintre institutiile statului si cetatean in domeniul fiscal. Sistemul RO e-Factura pus la dispozitie de Ministerul Finantelor este catalizatorul schimbarii paradigmei din administratia publica. Transparentizarea cheltuirii banilor publici si digitalizarea interactiunii mediul privat – stat sunt obiective asumate inca de cand am preluat mandatul, iar implementarea sistemului este dovada ca le indeplinim”.

Utilizarea sistemului

Pe pagina web a Ministerului Finantelor a fost dezvoltata o sectiune speciala dedicata Ro e-Factura. Autoritatile publice si contribuabilii au la dispozitie atat cadrul legal, cat si informatii tehnice privind utilizarea sistemului. Platforma de informare cuprinde documentatie separata atat privind sistemul national privind factura electronica Ro e-Factura pentru institutii publice, cat si prezentarea serviciilor web pentru sistemul national de plati privind factura electronica disponibila pentru toate persoanele juridice. Sectiunea cuprinde si un tuturial video cu toti pasi care trebuie urmati”. (click aici pentru a citi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole