Vinovat pentru morti este „Guvernul sau”

Sorin ROSCA STANESCU
Caracatita Arafat
741

Daca va puteti imagina ca este posibil asa ceva, exista un fapt chiar si mai grav decat aruncarea vaccinurilor la canal. Ceva si mai grav decat faptul ca avem in stoc 500.000 de vaccinuri, la care se adauga in aceste zile inca un transport cu 140.000 de doze si prima livrare de 40.000 de vaccinuri de tip Moderna. Si ca, in aceste conditii, autoritatile inca nu au fost capabile nici macar sa urce aplicatia pe internet destinata oamenilor in varsta. Care oricum nu vor sti ce sa faca cu ea. In timp ce romanii mor zilnic pe capete, Guvernul arunca pisica moarta in gradina autoritatilor locale. Asta este cel mai grav.

Aceasta miscare perversa de pasare a raspunderii a fost experimentata cu succes de mai multe ori de catre Guvernul Orban 2 si jumatate.

Prima data, prin asumari de raspundere total neconstitutionale pe pachete de legi. Sub santajul dizolvarii Parlamentului si a alegerilor anticipate, raspunderea a fost astfel disipata in intreaga clasa politica. Astfel incat vina pentru ceea ce s-a votat la asumarea raspunderii fara dezbatere a apartinut in egala masura si opozitiei. Care, daca ne mai amintim, detinea chiar majoritatea in Parlament.

A doua jonglerie de acelasi fel a avut loc dupa ce s-a declansat pandemia. De aceasta data, pisica moarta a raspunderii a fost aruncata de la autoritatile centrale catre autoritatile locale, iar acestea din urma, la randul lor, au pasat raspunderea cetatenilor. Autoritatile locale erau de vina, nu Guvernul, ca nu existau masti, ca erau improprii distantarii sanitare serviciile de transport in comun si ca scolile nu erau dotate cu cele necesare pentru respectarea unor reguli elementare. La randul lor, spuneam, autoritatile locale s-au spalat pe maini. Aratand acuzator cu degetul catre cetateni. Care nu se supuneau ordonantelor de urgenta. Sau carantinei.

Si iata ca acum Guvernul trebuie sa faca fata practic celei mai mari provocari. El trebuie sa demonstreze ca este capabil sa se organizeze in asa fel incat, dupa ce a ratat in mod rusinos testarea in masa a populatiei, sa reuseasca o vaccinare in masa, romanii urmand sa fie imunizati in acest an. Aparent este o incercare imposibila. Ritmul in care se fac vaccinarile bate pasul pe loc. si se creeaza stocuri din ce in ce mai mari de vaccinuri.

In mod straniu, desi numarul vaccinurilor este practic dublu decat numarul total al cadrelor sanitare, iar o parte dintre acestea, circa o treime, refuza sa se vaccineze, Guvernul a fost incapabil sa treaca la etapa a doua, care ii include pe cei mai vulnerabili romani. Pe oamenii in varsta. Suntem anuntati in mod repetat ca aceasta operatiune de mare anvergura va demara abia in data de 15 ianuarie. Dar este fals. In 15 ianuarie, tot ceea ce se va intampla va fi deschiderea accesului persoanelor in varsta la o platforma electronica, prin intermediul careia s-ar putea programa pentru vaccin. Atata tot. Si ramane de vazut daca respectiva platforma va functiona si in cat timp se va dovedi utila. Si mai ramane desigur de vazut cat la suta dintre varstnicii acestei tari vor fi capabili sa o acceseze, sa o inteleaga si sa aplice pe ea. Mai ramane speranta ca operatia aceasta extrem de complicata sau chiar imposibila pentru unii va putea fi efectuata de medicii de familie. Sa vedem daca va fi asa. Daca nu care cumva acestia, scosi din minti de platforma mult prea complicata, vor prefera sa efectueze ordinea vaccinarilor pe carnetel. Pana la urma, ei sunt primii care vor fi acuzati si primii carora li se va arunca in cap noua pisica moarta.

Urmatoarea prestidigitatie a Guvernului vizeaza autoritatile locale. In special primariile. Acestea trebuie sa gaseasca locatiile in care urmeaza sa se faca vaccinarea, sa doteze aceste locatii cu mobilierul si aparatura necesara, sa gaseasca si sa angajeze contra cost personal calificat. Numai ca autoritatile locale nu au bani. Ati putut auzi zilele trecute protestul lansat de Emil Boc in numele asociatiei primarilor din marile orase, asociatie pe care o reprezinta. Orice activitate trebuie finantata. Numai ca Guvernul Citu refuza sa finanteze in acest scop primariile. Pentru Guvernul Citu, vaccinarea in masa a populatiei nu este o priritate. De aceea avem un numar din ce in ce mai mare de vaccinuri pe stoc. De aceea se arunca vaccinuri la canal. De aceea, zi de zi, continua sa moara oameni. Practic orice intarziere inseamna noi cadavre.

Guvernul Citu a desemnat, in parteneriat cu presedintele Romaniei, un prim tap ispasitor. In persoana colonelului Valeriu Gheorghita. Care nu este calificat pentru a organiza o asemenea logistica la nivel national. L-au lasat singur, expus, sub gloante. Drept e ca nici acesta nu s-a dovedit capabil cel putin sa comunice cu opinia publica si sa dea raspunsuri pertinente unor intrebari legitime. L-au pus la inaintare in uniforma sa militara. Identificandu-l cu Armata Romana. Fara sa fie constienti guvernantii nostri sau presedintele tarii ca, in acest fel, decredibilizeaza o institutie importanta, care este un stalp de sustinere al societatii romanesti.

Treaba nu mai merge asa. Vaccinarea in masa a populatiei nu este treaba exclusiva a colonelului doctor Valeriu Gheorghita. Este o provocare a intregului Guvern si a institutiei prezidentiale, care de fapt conduce Executivul. Iar aceasta treaba este prost organizata. Este, ca sa-l parafrazez pe Klaus Iohannis, un lucru gresit facut.

Iar pentru asemenea greseli, care costa vieti omenesti, atentie, nu poate fi facut responsabil in exclusivitate Valeriu Gheorghita, chiar daca a fost blagoslovit cu titlul pompos de strateg sef al campaniei nationale de vaccinare. si nici directiile de sanatate publica. Si nici primarii localitatilor. Vinovat pentru morti este Guvernul. Si cine conduce Guvernul.

Sursa: Corectnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole