Uluitoarea inginerie Vlad Voiculescu

Sorin Rosca STANESCU
Caracatita Arafat
933

Vlad Voiculescu nu se lasa. A pus ochii pe o colosala afacere imobiliara si merge inainte. Indiferent de consecinte. Am dezvaluit ce pusese la cale in primul mandat cu 130 de unitati spitalicesti din Romania. In al doilea mandat la Ministerul Sanatatii, continua in ritm sustinut ceea ce nu a mai putut finaliza, intrucat Guvernul Ciolos, din care facuse parte, a cazut. Astazi prezint ultima noutate. Planul de acaparare al Institutului Ana Aslan.

Ceea ce parea incredibil a fost confirmat de ministrul Florian Bodog. Cand acesta si-a preluat mandatul la portofoliul Sanatatii, a gasit pe birou lista cu cele 100 de unitati spitalicesti din tara pe care Vlad Voiculescu intentiona sa le dezafecteze. Figurase pe aceasta lista la pozitia 50 Institutul de Geriatrie Ana Aslan. In ultimele zile, incercand sa precipite lucrurile, Vlad Voiculescu mutase Institulul Ana Aslan pe pozitia a doua. Urma sa se intample ceea ce proiectase Voiculescu in cazul tuturor celorlalte unitati spitalicesti. Sub pretextul ca devenise impropriu, ca nu se mai califica pentru practicarea unei medicine moderne, institutul urma sa fie inchis. In locul sau, utilizand suprafata de 33 de hectare, partial impadurita, si potentialul termal, Vlad Voiculescu proiectase altceva. O noua unitate spitaliceasca, ca sa nu bata prea tare la ochi si, in spatele acestui paravan, o extindere de tip imobiliar. Un hotel, vezi Doamne, pentru rudele pacientilor si alte constructii de acelasi fel. Repet: dezvaluirea mea parea atat de fantezista in urma cu trei ani, incat sunt putini cei care au luat-o cu adevarat in serios. Apoi domnul Bodog a confirmat.

Astazi insa dispun de o proba zdrobitoare. Si ma refer de aceasta data strict la Institutul de Geriatrie Ana Aslan. Ce credeti ca a facut domnul Voiculescu intr-una dintre ultimele zile ale lunii decembrie anul trecut? Nici nu a fost reinstalat bine la portofoliul Ministerului Sanatatii, ca acesta a si dat o fuga la Otopeni pentru a-si vizita obiectivul. A dat o tura prin institut, inclusiv prin subsolurile acestuia. Oare de ce?

Aflam, culmea, chiar din programul politic USR. Unde, ce sa vezi? La capitolul Sanatate, exista un subcapitol, numarul 23, intitulat „Lider european in ingrijirea varstnicilor”. Aici este stabilita tinta „revigorarii Institutului Ana Aslan si crearii unei retele nationale la standarde europene pentru asistenta medicala geriatrica, cercetare si derontologie sociala, ingrijire geriatrica si paliativa”. Uniunea Salvati Romania, sub bagheta lui Vlad Voiculescu, isi propune „dezvoltarea brandului fanion si a metodei Ana Aslan ca ancora a turismului medical de ingrijire”. Acest obiectiv va fi atins printr-o „investitie in transformarea Institutului Ana Aslan intr-un pol de excelenta in terapie si inovare; reabilitarea complexului din Otopeni”. Cum va fi montata aceasta afacere, pentru ca obiectivul sa fie atins? Prin „refacerea Institutului Ana Aslan, care presupune reabilitarea corpurilor vechi si construirea unui corp de cladire nou, dupa modelul celui actual, refacerea bazinelor, a caselor din complex, etc. in prezent capacitatea este de 2000 de cure de tratament pe an, iar in urma investitiei s-ar putea ajunge la peste 10.000, fiind cel mai mare complex similar din Europa Centrala si de Est”. Investitia se va face in reteaua TBRCM, detinuta de Casa Nationala de Pensii, care cuprinde hoteluri in 13 statiuni balneo si transformarea in centre regionale Ana Aslan.

Multi dintre cititori isi pot pune in mod firesc intrebarea ce este in rau in asta? Unde greseste Vlad Voiculescu? In ce consta planul sau diabolic? Aflam daca mergem pe urma banilor. Asemenea obiective, tot conform documentului oficial postat pe site-ul USR, sunt finantate prin – atentie mare – „co-investestitie in proiecte private in domeniu – industrie farma-cosmetica, clinici de ingrijire, turism balnear, etc”. Tot nu se vede foarte clar unde este talharia. Atunci sa facem pasul urmator. Sa mergem mai departe. Lucrand tot cu materialul clientului. „Masurile propuse in acest angajament se pot finanta ca un pachet unitar prin fonduri europene, din cadrul Mecanismulu pentru Redresare si Rezilienta”. Si vine bomba: „Buget preconizat: 500 de milioane de euro”.

Diavolul lucreaza prin detalii. Tot acest proiect imaginat de Vlad Voiculescu si inclus in programul politic USR va primi un nume usor diferit de denumirea actuala a institutului Ana Aslan. Un nume nou din punct de vedere juridic. Oare de ce? Raspunsul vine de la sine. Acest institut, sub denumirea pe care o cunoastem, consacrat in intreaga lume, va fi confiscat cu bani europeni si va primi sub aspect juridic o noua denumire, dar care, evident, va conserva brandul Ana Aslan. Se iau 500 de miilioane de euro de la Uniunea Europeana, se amesteca cu ceva maruntis procurat din industria farma si din industria de cosmetica, se plamadeste o societate privata, care aspira cat ai clipi totul. Ca sa nu mai vorbim de modul in care ar urma sa fie realizata uriasa investitie. Cu ajutorul unor societati private, de preferina austriece, alese cu grija de Vlad Voiculescu si care urmeaza sa proiecteze, sa construiasca si sa doteze cu aparatura, in baza bugetului accesat de la Uniunea Europeana, noul Institut Ana Aslan.

M-am oprit cu mare atentie asupra acestui proiect din doua motive. In primul rand, pentru ca el este scris negru pe alb in programul politic USR si nimeni nu mai poate contesta adevaratul obiectiv vizat de Vlad Voiculescu. Tocmai de aceea faceam mai sus precizarea ca lucram cu „materialul clientului”. Al doilea motiv este ca acest exemplu este ilustrativ pentru intreg planul vizat de Vlad Voiculescu in ceea ce priveste unitatile spitalicesti din Romania. La fel sau in mod asemanator se va proceda in sute de alte situatii. stiti care este cea mai mare nenorocire a unitatilor spitalicesti din Romania? Faptul ca cele mai multe sunt amplasate in perimetre ale localitatilor, unde valoarea terenurilor este ridicata. Si aproape fara exceptie unitatile spitalicesti dispun, cum este si normal, de perimetre verzi in suprafata mare. De aceea, nu intamplator, am precizat ca Institutul Ana Aslan de la Otopeni este inzestrat cu 33 de hectare de teren, o buna parte reprezentand o padure. Aceasta este bogatia vizata de Vlad Voiculescu pretutindeni in tara. Pur si simplu terenurile i-au facut cu ochiul. Lui si mentorilor sai. Modernizarea unitatilor spitalicesti, care este si ea o necesitate reala, pretutindeni in tara, este utlizata de Vlad Voiculescu doar ca un simplu pretext, pentru a da in folosul sau si al partenerilor sai un mega-tun imobliar. Prin inginerii de felul celei descrise mai sus. In incheiere, iata, intr-o forma, foarte sintetica, in ce consta jongleria. 1). Pui ochii pe niste proprietati ale statului. In speta cele din domeniul sanatatii. 2). Atragi fonduri europene cat mai mari si cativa asa-zisi inevestitori alesi pe spranceana. 3). Consumi banii pe realizarea unor mari proiecte cu ajutorul unor firme „partenere”. 4). Schimbi elegant, finut, denumirea firmei, astfel incat din palarie iti iese practic o societate comerciala. 5). Noua societate preia intreaga afacere, iar populatia ramane cu buza umflata.

Sursa: Corectnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole