Termocentrala Mintia, vanduta cu 91 milioane euro, dupa ce au fost facute investitii de 150 milioane euro

Stefan Radu OPREA, senator
Vedem un esec in cazul liberalizarii pietelor de enegie si gaze
836

Termocentrala Mintia a fost vanduta prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro. Asta dupa ce au fost investiti in retehnologizare cel putin 150 de milioane de euro.


Primim asigurari din partea ministerului de resort ca sunt impuse conditii drastice pentru ca o noua capacitate de productie de 800 MW, mai verde, sa ia locul vechilor grupuri care functionau pe baza de carbune.
De neinteles este de ce a ales ministrul aceasta metoda de „privatizare” prin inchiderea termocentralei. Cu totii stim ca cel mai ieftin cumperi activele unei afaceri falimentate. Investitorii care au calcat pragul Ministerului Energiei, atunci cand Termocentrala Mintia era in functiune, nu au fost buni, se pare ca trebuia, mai intai, incheiata retehnogizarea grupului de 235 de MW si banii romanilor sa fie risipiti.
Oare nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei intr-un proiect prietenos cu mediul?.
Asta in timp ce ar fi produs energie cu grupul proaspat retehnologizat, asa ca in Germania, pana cand centrala pe gaze sau parcurile fotovoltaice ar fi fost construite.
De neinteles este de ce in plina criza energetica inchizi capacitati de productie fara sa pui ceva nou in loc. Din pacate singurul raspuns pe care il vom primi este ca economia de piata este cruda ca se intampla si falimente, mai ales cand liberalizarea ei se produce haotic.

sursa: facebook Stefan Radu Oprea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

liternet