Taxa de solidaritate pe veniturile marilor companii

Laurentiu-Daniel MARIN, deputat

sursa foto: Camera Deputatilor

Partidul Social Democrat promoveaza, fara rezerve, principiul unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii, pentru ca o astfel de masura este absolut necesara in contextul actual, in care populatia si firmele mici se confrunta cu o crestere substantiala a preturilor.

Taxa de solidaritate propusa de PSD vizeaza exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care isi diminueaza artificial profiturile, cu scopul vadit de a-si reduce obligatiile fata de bugetul de stat.
Aceste firme cu venituri foarte mari au obligatia de a plati un impozit pe profit echivalent cu macar 1% din cifra lor de afaceri, asa cum platesc toate firmele mici din Romania. PSD este de acord cu mentinerea impozitului pe profit de 16%, insa valoarea acestuia platita de marile companii nu trebuie sa fie mai mica de 1% din cifra lor de afaceri.
Obiectivul nostru, al social-democratilor, este de a sprijini populatia vulnerabila, cu o atentie suplimentara acordata categoriilor active, respectiv salariatilor cu venituri mici si medii, care prin munca contribuie cel mai mult la dezvoltarea economica a tarii. Modelul fiscal propus de PSD are in vedere scaderea taxelor pe aceste salarii, astfel incat sa ramana mai multi bani in buzunarele acestor angajati.
In acest sens, am propus si sustinut o intreaga serie de masuri, precum interdictia cumularii pensiei „tinerilor pensionari” cu salariul la stat sau supraimpozitarea veniturilor din pensiile/salariile care depasesc salariul brut al presedintelui Romaniei. In aceasta logica se inscrie si impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri pentru toate acele companii care platesc un impozit pe profit mai mic decat echivalentul a 1% pe cifra de afaceri.

sursa: Camera Deputatilor

Ultimele articole