Succesorul lui Ludovic Orban

Sorin ROSCA STANESCU
O lege a suveranitatii nationale?
696

Gata! Se pune de acum problema succesiunii. Aripa anti-Orban s-a dezlantuit. I-a declarat acestuia un razboi pe viata si pe moarte. Fie frontul anti-Orban pierde si va fi excomunicat, fie castiga. Iar consecinta este debarcarea lui Ludovic Orban de la conducerea PNL. Mai degraba castiga. Capul razvratitilor este Rares Bogdan.

Am sa utilizez cateva rationamente de logica formala. Pentru a incerca astfel sa inteleg ce se intampla in acest moment la varful PNL. Rares Bogdan, in numele frontului anti-Orban, a facut o mutare decisiva. S-a lansat intr-o ofensiva de la care nu mai poate da inapoi. Condusa de Rares Bogdan. Care, in urma cu mai multa vreme, a fost supranumit “number one”. De catre insusi presedintele Klaus Iohannis. In scurt timp, acesta l-a impins pe Rares Bogdan in pozitia de prim-vicepresedinte PNL. Sa-i sufle in ceafa lui Orban. Ceea ce s-a si intamplat.

Iar acum, Rares Bogdan ii cere capul lui Orban, dupa ce acesta a refuzat sa demisioneze ca o consecinta a pierderilor alegerilor parlamentare. Fiind singurul presedinte din istoria PNL care nu a facut acest gest de onoare. Rares spune, cu subiect si predicat, ca lui Orban i s-a umflat capul. Dar are vreo acoperire politica in acest sens?

Rares Bogdan nu a iesit pana acum niciodata din cuvantul lui Klaus Iohannis. Dimpotriva. A executat tot ceea ce presedintele a cerut. Uneori chiar anticipand gesturile acestuia. Isi poate cineva imagina oare ca de aceasta data Rares Bogdan procedeaza altfel? Ca il ataca orbeste pe Ludovic Orban? Ca nu ar avea acoperirea necesara de la Palatul Cotroceni? Asa ceva este exclus.

In al doilea rand, daca Rares Bogdan a decis – si nu de capul lui si nici macar cu asentimentul lui Iohannis, ci chiar la comanda acestuia – sa declanseze un conflict abrupt, fatis, cat se poate de public cu Ludovic Orban, ne-am putea oare imagina ca nu are spatele acoperit? Ca nu are garantia ca va castiga? Intr-un asemenea razboi cu Klaus Iohannis alaturi, este cu neputinta sa piarda. Intreaga aripa anti-Orban stie acest lucru. Toti componentii acestei aripi au garantia ca presedintele, care pare ca sta in expectativa, este de fapt marele prestidigitator. Adevaratul strateg al acestei miscari.

Tot in baza aceluiasi tip de rationament, trebuie sa dam cuvenita greutate intalnirii separate pe care Klaus Iohannis a initiat-o la Cotroceni cu ministrii USR. A fost tot un semnal. Si acestia oare ce au reclamat in discutiile cu Klaus Iohannis? Comportamentul de aventurier al lui Ludovic Orban. La Cotroceni, Klaus Iohannis si-a luat atunci garantia nu numai ca o parte insemnata din PNL doreste debarcarea lui Ludovic Orban, ci si ca principalul partener la guvernare, USR urmareste acelasi obiectiv.

In aceste conditii, are cum sa piarda Rares Bogdan aceasta batalie decisiva pentru cariera sa politica? Opinia mea e ca nu. Iar daca va castiga, cel putin temporar, va fi succesorul lui Orban la conducerea PNL. Nu multe zile ne despart de un deznodamant.

Sursa: Corectnews.com

1 comentariu la “Succesorul lui Ludovic Orban

  1. Niște hiene s-au adunat în jurul micului șacal Tabaki, în acte Ludovic Orban. Ce e nou? Hienele se hrănesc cu stîrvuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *