Se califica PSD pentru un 7-0?

Sorin Rosca STANESCU
Caracatita Arafat
1219

Este uluitor cum au cazut zarurile. Asa cum au cazut, PSD, cu toate framantarile sale interne, are toate sansele sa bata la scor in Bucuresti. Este posibil sa faca un 7-0. Cu alte cuvinte, sa ia toate primariile de sector si Primaria Generala a Capitalei. Pentru frontul anti-PSD, caruia niciodata nu am sa-i spun Dreapta romaneasca, ceea ce poate urma va fi o nenorocire. Un semnal catastrofal pentru viitoarele alegeri parlamentare. Sa numaram deci bob cu bob.

Cea mai stransa batalie din sectoarele Bucurestiului va avea loc intre neo-marxista Clotilde Armand, sustinuta de statul subteran, de USR-PLUS si de PNL si Dan Tudorache, de la PSD. Simpatizata sau antipatizata de unii si de altii, aceasta Clotilde Armand a fost la un pas de castiga in urma cu patru ani primaria. A pierdut la mustata – partizanii ei spun chiar ca a fost usor furata – si a continuat netulburata sa sifoneze bani de la stat, in tot felul de afaceri dubioase de consultanta. Se va bate cu Dan Tudorache, care beneficiaza de statutul sau de primar PSD si de sustinerea catorva specialisti de marca in strategie politica. Pe care ii veti remarca pe parcursul campaniei electorale. In general, sectorul 1 a fost anti-PSD. In prezent insa nu se stie cati dintre locuitorii acestui mare oras in oras, care cumuleaza cele mai consistente impozite din Bucuresti, ar fi dispusi sa o mai crediteze pe Clotilde Armand si cu atat mai putin partidele care o sustin, respectiv PNL si USR-PLUS. Pe post de iepuras, va defila in aceasta demonstratie electorala Ioana Cristian de la PMP. Daca va evolua bine, este de presupus ca va smulge exact voturile care vor face diferenta intre o victorie si o infrangere a doamnei Clotilde Armand.

La sectorul 2 reintra in forta Neculai Ontanu, unul dintre cei mai experimentati edili ai Capitalei, care s-a retras temporar ca o consecinta a unui dosar penal facut politic si care le-a explodat procurorilor in fata. Acesta va fi sustinut nu numai de PSD, ci si de PPUSL, partidul lui Dan Voiculescu. si, implicit, de forta mediatica pe care acesta o are in spate. Pe partea cealalta a strazii, identificata cu frontul anti-PSD, va defila un cvasi-necunoscut. Radu Mihaiu, sustinut de PNL si de USR-PLUS. Si, uluitor, din nou Ludovic Orban si-a dat cu stangul in dreptul, blocandu-i lui Dan Cristian Popescu, destul de bine cotat, posibilitatea de a candida. Infuriat, intaratat peste masura, dupa ce a doua oara a fost aruncat peste bord in alegeri consecutive de catre conducerea PNL, acesta declara ferm ca va candida. Probabil ca independent. Daca da, va subrezi pozitia lui Radu Mihaiu si ii va asigura o adevarata magistrala spre succes experimentatului Neculai Ontanu. Posibil deci si chiar probabil un al doilea punct in favoarea PSD pe tabela de marcaj electorala.

Situatie interesanta la sectorul 3. Acolo se confrunta aparent Robert Negoita, un primar in functie bine cotat de catre locuitori, trecut insa zilele trecute cu arme si bagaje in barca Pro Romania, cu Dan Moraru, sustinut de PNL, dar care, dupa opinia mea, este pe post de iepuras. In timp ce Robert Negoita, sub aspectul votului politic, nu neaparat al votului pe persoana, isi pierde o parte din sustinere prin tradarea de ultima ora in favoarea Pro Romania, care nu are o priza substantiala in sector, din spate vine in forta un adevarat elefant al frontului PSD din Bucuresti. Aurelian Badulescu. Acesta este viceprimar, va fi sustinut in forta de PSD, dar, atentie, si de Gabriela Firea, care-i va transfera o parte din popularitatea ei. Badulescu are sanse mari de a castiga. Va fi totusi dupa opinia mea cea mai disputata primarie din Bucuresti.

Si in sectorul 4 situatia pare a fi transata. Tot in favoarea unui candidat PSD. Dan Baluta. Actualul primar in functie. Din nou se joaca o carte in care scorul pe persoana va fi intarit de scorul politic al partidului. Pana una alta, Dan Baluta se bate cu un simplu iepuras, Simona Spataru de la USR-PLUS, sustinuta cu chiu cu vai si de PNL.

O lupta interesanta se va da in sectorul 5 al Capitalei intre primarul in functie, Daniel Florea, sustinut de propria notorietate, dar si de PSD, si doi iepurasi cu mare notorietate, Marian Vanghelie, scos din cirucuitul politic de ani buni sub presiunea unei parti a statului subteran si a Directiei Nationale Anticoruptie, si care nu se bucura de niciun fel de sustinere cat de cat consistenta din partea PSD, si Cristian Popescu Piedone, care atunci cand a demisionat din pozitia de primar intr-un alt sector a facut fatala declaratie conform careia se retrage definitiv din politica. in ciuda calitatilor sale, aceasta lipsa de consecventa ii va fi fatala.

Si, in fine, in sectorul 6, din nou o confruntare intre un primar in functie, tot PSD, cu o notorietate mai degraba pozitiva decat negativa si un neica nimeni, nominalizat candidat doar ca sa fie, Ciprian Ciucu, sustinut de PNL si USR-PLUS. Acesta, desi nu este creditat cu mari sanse, va avea un serios handicap, prin intrarea in cursa a unui alt candidat din partea frontului anti-PSD, stefan Florescu.

Exista deci toate premizele ca PSD sa obtina un succes absolut la nivelul sectoarelor Bucurestiului, cel putin in ceea ce priveste pozitiile de primari. Dar, in functie de succesul acestora, sunt sanse la fel de mari ca si scorul politic sa fie finalmente in favoarea PSD. Ma refer la majoritatile din consilii.

Iar bomoboana pe coliva frontului anti-PSD se va numi – e din ce in ce mai cert – Gabriela Firea. Indiferent cat de mult va fi aceasta mitraliata de catre cea mai importanta gura de tun din arsenalul frontului anti-PSD, respectiv de catre Traian Basescu, prin pozitia acestuia de candidat sustinut de PMP, un partid de cel mult 6% in Bucuresti, voturile acestuia in final vor fi smulse de la Nicusor Dan. In plus, asa cum bine a remarcat Bogdan Tiberiu Iacob, cel mai stralucit arheolog al presei romane, prin ciudata combinatie, putem sa-i spunem mezalianta, dintre Nicusor Dan, USR-PLUS si PNL, partidele care-l sustin isi vor da in cazul unui esec cat se poate de probabil cu piciorul stang in piciorul drept. Pentru ca Nicusor Dan, candidand sub aspect juridic ca independent, in cazul in care nu va castiga, va irosi si voturile politice ale celor doua partide. Si nici macar nu va mai ajunge consilier.

Asa stand lucrurile, eu nu ma astept la prea mari surprize in Capitala. Dimpotriva, sunt aproape sigur ca prognozele de mai sus se vor confirma.

Sursa: Corectnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole