Romania pe stupefiante

Adrian Caciu, analist economic
Este complicat sa creada cineva ca zona euro nu va face implozie
310

Prognozele privind cresterea economica pentru anul 2021 ne indica o crestere nominala a PIB de 11% fata de anul 2019, respectiv o crestere cu 115 miliarde a PIB-ului in 2 ani.
Raportat la aceeasi perioada, datoria publica creste cu 56,1% ajungand la valoarea nominala de 583 miliarde lei la finalul anului 2021.
Deci avem o viteza de crestere a PIB de 11% fata de viteza de crestere a datoriei publice de 56,1%.
Raport de 5,1 al diferentei vitezelor de crestere, 5,1 in favoarea datoriei.
115 miliarde plus la PIB, 209,5 miliarde in plus la datorie.
Raportul acesta ne conduce la faptul ca pentru fiecare euro produs suplimentar se face o datorie 1,82 euro.
Este o crestere pe datorie in mod evident, insa ceea ce este mult mai grav este faptul ca se bazeaza pe adancirea dezechilibrelor macroeconomice (deficit de cont curent, deficit comercial, inflatie, somaj, deficit structural, deficit public ESA de peste 8% etc.) dar si a sacrificarii indicatorilor socio-economici principali referitor la puterea de cumparare a cetatenilor si companiilor, cu mentinerea unor presiuni inacceptabile pe lichiditatea din economie (prin necesarul de finantare in crestere al statului-in valori nominale).
Daca ar fi sa o spun plastic, as spune ca Romania este pe stupefiante, pe perfuzii toxice (datorie) traind in iluzia redresarii in contextul adancirii problemelor structurale.
Ca un bolnav cronic care se drogheaza, se simte aparent mai bine, in timp ce boala devine letala.
Ceea ce nu se intelege este ca spatiul fiscal creat din orice sursa nu trebuie risipit si nu trebuie directionat in zona majorarii deficitului public, cel mai pervers deficit, deficitul care are efectul de antrenare cel mai mare si mai toxic asupra celorlalti indicatori macroeconomici.
Pranzul Guvernului Citu nu numai ca este pe datorie, dar este facut pe seama veniturilor prezente si viitoare ale economiei si societatii.
Este cel mai cinic pranz, pentru ca bucatele acelea reprezinta pielea si carnea Romaniei.
Raman oasele…

sursa: facebook Adrian Caciu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *