Romania intra in junk

Sorin Rosca STANESCU
Caracatita Arafat
6250

In 22 octombrie, exista riscul major ca agentia de rating Fitch, una dintre cele mai importante la nivel mondial, sa scada nivelul de BBB- al Romaniei la ultimul nivel. Junk. Intr-o traducere rapida, inseamna faliment de tara. Pana atunci, mai sunt cateva zile. Care ar putea fi consecintele?

Ultimele doua state europene, sub aspectul ratingului de tara, sunt Bulgaria si Romania. In timp ce Bulgaria este plasata cu o treapta mai sus, BBB+, Romania a ajuns la fundul sacului. BBB-. Mai departe inseamna junk. Falimentul de tara. Un document de o importanta colosala, provenit de la agentia de rating mai sus citata si adresat zilele trecute Guvernului Romaniei, a fost facut ieri seara public de Andreea Cretulescu, inca de la debutul dezbaterii pe care a condus-o pe aceasta tema la Romania TV. In acest document oficial este scris negru pe alb ca unul dintre motivele care pot prabusi Romania din punct de vedere economic este criza politica. Iar peste numai cateva zile, pe 22 octombrie, Fitch va difuza o noua evaluare. Este de presupus ca aceasta noua evaluare, care ne poate trimite in junk, nu va fi facuta chiar in aceeasi zi, ci anterior. Cu alte cuvine, timpul ramas este extrem de scurt. Pentru Romania a inceput numaratoarea inversa.

Declararea unui stat in pozitia de junk, adica de knock-out, este determinata de o evaluare stiintifica asupra posibilitatii respectivului stat de a-si achita obligatiile pe care si le asuma. In principal, vorbim desigur despre obligatiile pe care Romania si le-a asumat pana in prezent fata de banci si fonduri de investitii, in urma imprumuturilor colosale pe care guvernele Orban si Citu le-au facut. Imprumuturi care se ridica la un nivel record in intreaga istorie a acestei tari. Sunt imprumuturi de zeci de mii de miliarde, in general cu dobanzi mai mari decat oriunde in Europa, astfel incat numai plata anuala a acestora – unele imprumuturi sunt facute pe 30 de ani, inseamna sute de milioane de euro lunar. In mod inevitabil, in absenta unor investitii aducatoare de un substantial profit si tinand cont de precaritatea colectarii banilor la bugetul statului – si la acest capitol suntem ultimii din Europa – se poate evalua cu destul de multa precizie momentul in care Romania nu-si va mai putea onora obligatiile asumate. Ceea ce inseamna declararea si, respectiv, recunoasterea falimentului de tara. Concret, nu vom mai putea imprumuta bani deloc, de niciunde sau, daca vom reusi aceasta performanta, bancile, avertizate fiind, ne vor acorda bani pe termen scurt si cu dobanzi colosale. Cand nici acesti bani nu-i vom mai putea restitui, intervin in forta institutiile internationale.

Aceste institutii internationale sunt Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Acestea vor impune Guvernului Romaniei, oricare va fi acesta, sa vanda in mare viteza si de regula pe preturi de nimic cele mai importante active ale statului, pentru a restitui in acest fel datoriile facute. Numai ca aceste active ale statului, participatii la cele mai importante regii si societati comerciale, aduc in prezent, din profiturile obtinute, bani la buget. Bugetul Romaniei se va contracta in mod dureros, pentru ca, prin vanzarea acestor active, beneficiarii profitului vor fi noii proprietari. Statutul de colonie al Romaniei poate fi batut in cuie incepand cu data de 22 octombrie anul curent.

Noi, cei care tragem de mult timp din ce in ce mai puternic semnale de alarma, aratand ca Guvernele Orban si Citu ne-au mintit cum ca Romania duduie, in timp ce economia si finantele se prabuseau, stim ca, intr-un fel sau altul, ne aflam intr-un junk de mai multa vreme. Intr-un junk deghizat. De cand? De cand guvernele nu au mai fost capabile sa respecte obligatiile asumate prin legi organice. 6% din PIB pentru Educatie, cresterea cu 40% a punctului de pensie, alocatiile de stat pentru copii si cresterea nivelului salariului minim. Atata doar ca, observand asemenea realitati, agentiile de rating nu au tresarit. Pentru ca nu erau afectate bancile. Acestea neonorari flagrante ale obligatiilor statului ii afectau doar pe cetatenii Romaniei. Acum, gluma s-a ingrosat.

De unde va mai putea plati un Guvern interimar cu atributii limitate datoria de 3,3 miliarde de euro, bani luati de la asigurarile de stat, pentru a fi dirijati in mod fraudulos catre unele autoritati locale? Cum mai pot fi readusi acesti bani in sistemul de pensii, astfel incat acesta sa nu intre in colaps pana la sfarsitul anului? Am dat doar un exemplu. Asemenea exemple sunt nenumarate. Si mai atrag atentia asupra faptului ca primariile fac si ele implozie. Cresterea exponentiala a preturilor la energie nu mai permite primariilor sa achite facturile curente. Iar scolile si o buna parte dintre institutiile sanitare sunt sub palaria gaurita, facuta ferfenita, a acestor primarii.

Criza politica la care face referire pe buna dreptate agentia de rating este imposibil de asanat pana in 22 octombrie. Dar, intr-un fel sau altul, vremea izmenelii partidelor, care in mod direct sau indirect au condus la aceasta stare de lucruri, va lua sfarsit. Din pacate, acest sfarsit va exploda in buzunarele cetatenilor, la fel cum criza sanitara catastrofal gestionata de Klaus Iohannis si de Guvernele sale explodeaza in sistemul de sanatate.

4 comentarii la “Romania intra in junk

 1. Dar m am spus noi, chibiții înainte de a nu se ontpla acest sfârșit dureros că asta vrea Nohannis și Catxu? Va are mana libera da i facă gustul doamnei Merkel care a spus că o ysrablrumjysta peste măsură returnării împrumuturilor. A deveni „mai puțin suverană” și aceeași dona va cere Consiliului U.E. că Tania da fie guvernata de un guvern european? Va voi aduce arhiva postărilor mele pe pagina lui Ciolacu, pe pagina mea, pe toate grupurile: Mugur Ciuvică și Răzvan Davaliuc, Dreptate și adevăr…, Susțin Că a Gârbova &&&&&

 2. Raman consternata… Cum cei de la conducerea tarii isi bat joc de tara noastra, nu a lor si nu raspund pentru batjocura si prostia lor.

 3. Manipulare psd istă.
  Împrumuturi au fost făcute de 31 de ani, continuu, pentru că în această țară nu s-a respectat nici o regulă și tot timpul s-a jefuit.
  Mass media a profitat de această jegoșenie și împreună cu justiția, cumpărați cu bani mulți au adus țara în faliment.
  Politicienii și-au făcut de cap cum au vrut și n-au făcut nimic pentru țară.

 4. La ce bun comentariile !?
  Mai merită să scrii comentarii !?
  Ieșirea masivă în stradă ar fi fost unica soluție că România se scufundă pe mâna românilor nepăsători care stau în fotoliu și se uită la televizor, mănâncă popcorn, sparg semințe și beau bere și totul se prăbușește în jurul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole