Preocupa-te de venituri si nu mai varsa lacrimi de crocodil pe tema pensiilor si a eternului “n-am”

Adrian CACIU
Este complicat sa creada cineva ca zona euro nu va face implozie
566

O analiza raportat la afirmatia potrivit careia se va lua o decizie cu privire la majorarea pensiilor doar dupa ce se va sti cum sunt incasarile la buget dupa primele sase luni.

Spun din start ca afirmatia este de-a dreptul ipocrita si manipulatoare din cel putin trei puncte de vedere:

1. Banii pentru majorarea pensiilor au fost prevazuti in legea bugetului asigurarilor de stat, lege adoptata prin Asumarea Raspunderii. Cand alegi calea de Asumare a Raspunderii (am scris intentionat cu majuscule sa accentuam realitatea asa cum este ea) iti asumi tot ce ai prins in buget, bun sau rau.

Cu alte cuvinte, nu altcineva decat Guvernul si-a asumat majorarea punctului de pensie cu 40%, nelasand Parlamentului dar si altor institutii participarea la dezbateri si decizie. Amintesc faptul ca Legea nr. 6/2020 este o lege promulgata de Presedintele Romaniei. La aceasta adaug si rectificarea bugetara facuta in aprilie 2020 care pastreaza in buget majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie.

Prin rectificare si pastrarea acestei alocari, se intelege o noua asumare asupra acestui demers.

2. Legea pensiilor care prevede majorarea punctului de pensie cu 40% este o lege promulgata, astfel ca o decizie a fost deja luata la adoptarea si promulgarea legii si intarita cum am aratat la punctul 1.

3. Ajungand la ipocrizia afirmatiei potrivit careia Guvernul asteapta sa vada cum sunt incasarile pe primele sase luni, haideti sa spunem adevarul:

Anul 2020 a inceput pe deficit. Pentru prima data in 15 ani bugetul general consolidat a inregistrat un deficit inca din prima luna a anului.

Daca am lua de buna afirmatia la care m-am referit, nu ar fi trebuit introdusa nici o cheltuiala noua, pentru ca, nu-i asa? sunt probleme la veniturile bugetare.

Dar, ce sa vezi?

Dupa ce ca se ajunsese cu un deficit de 18 miliarde lei la luna martie 2020 (1,67% din PIB), prin rectificarea din aprilie 2020 se introduc cheltuieli noi, iar deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat creste cu peste 6 miliarde lei.

Nu discut oportunitatea cheltuielilor suplimentare ci discut principiul in raport cu incasarile bugetare.

Cresterea cheltuielilor bugetare a fost facuta prin decizie politica, asumata prin ordonanta de rectificare, neinvocandu-se nici o clipa situatia incasarilor bugetare care sa permita realizarea acestor cheltuieli.

Mai mult, cresterea cheltuielilor bugetare s-a facut pe seama cresterii deficitului public anual de la 3,6% din PIB la 6,7% din PIB.

Deficit aproape dublu.

Asta inseamna ca rezolvarea deficitului se face pe datorie, fapt asumat de guvern.

Somajul tehnic, masurile de reinsertie, tot ce vine pe asistenta sociala suplimentar se face pe datorie, pe imprumut.

Si totusi nimeni nu a comentat, nimeni nu a invocat falimentul bugetar, desi deficitul nou creat este de trei ori mai mare decat costul deficitului creat de majorarea punctului de pensie.

Si iata cum asistam la un dublu standard, la un dublu limbaj, la o ipocrizie politica si nu numai fara precedent, in care ni se explica cat de toxica ar fi majorarea pensiilor care impacteaza 5 milioane de persoane, in timp ce am crescut deficitul cu 32,5 miliarde lei pe masuri al caror impact este anulat de perioada imediat urmatoare aplicarii ajutorului.

Adica se ramane cu datoria, iar stimulul nu se vede in economie si nu are efect de runda a doua sa intoarca din bani catre buget.

Iar aici puteti observa singuri: cei care au primit somaj tehnic nu sunt mai consolidati, nu au o stabilitate financiara mai mare ci din contra, este din start mai mica cu 25%.

Decizia despre majorarea pensiilor este luata prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, legea spune ca trebuie majorate pensiile. Si aici nu mai poti sta sa vezi cum merge economia, sa mai stai o luna. E foarte tarziu sa iei decizii in septembrie.

Deja, daca nu vrei sa le dai, stabilesti azi ca nu le dai.

Iti asumi, decontezi politic, asta e.

Nu poti vinde gogosi, v-am explicat mai sus de ce.

Dar daca vrei sa dai pensiile, faci strategia de compensare cu venituri ca sa nu faci cheltuiala doar pe datorie si dai majorarea de pensii.

Venituri excedentare nu sunt.

Si nici nu vor fi multi ani de aici inainte.

Sa le invoci, inseamna doar sa minti sau sa vrei sa pacalesti.

Tot ce poti face este sa diminuezi deficitele.

Dar asta e alta poveste si nu are legatura directa cu pensiile.

Pentru ca am mai spus, deficitul nu este creat de pensii ci de lipsa veniturilor din contributii.

Asa ca preocupa-te de venituri si nu mai varsa lacrimi de crocodil pe tema pensiilor si a eternului “n-am”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole