Politica economica nu mai este nationala, se dicteaza de la Bruxelles, in urmatorii 4 ani!

Adrian CACIU
Este complicat sa creada cineva ca zona euro nu va face implozie
696

Dezastru! Ingrijorator si incredibil!

Deficitul comercial al Romaniei se va dubla si va depasi 30 de miliarde euro, depasind 10,8% din PIB in anul 2024.

Aceste date sunt confirmate de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza care ne spuna ca deficitul comercial va creste in fiecare din urmatorii 4 ani si va ajunge la 10,8% din PIB.

Se confirma astfel faptul ca programul de guvernale si politicile avute in vedere de actualul guvern nu stimuleaza exporturile si cresterea productiei interne, transformand Romania intr-o imensa piata de desfacere.

Aduc aminte ca deficitul comercial a fost tinut la un nivel de sub 7,5% in timpul guvernarii PSD din anii 2017-2019, cu toata presiunea generata de cresterea consumului prin cresterea puterii de cumparare.

In acele momente, actualii actori politici si trompetele aferente care sperau sa aiba acces la banii publici urlau ca acel deficit de pana in 7,5% din PIB este dezastruos.

Acum, cu contracte grase cu statul, tac!

Si duc deficitul comercial la peste 10,8% din PIB.

Efecte?

Presiune pe deficitul de cont curent care iese din media de 4% pe trei ani (instrument de masurare a dezechilibrelor macroeconomice al Comisiei Europene – RMA) si ajunge la o medie de 4,66% pana in 2023, respectiv 4,37% pana in 2024 (medii de trei ani).

Asta inseamna procedura de supraveghere din partea Comisiei Europene, procedura care se adauga la procedura de deficit excesiv.

Politica economica nu mai este nationala, se dicteaza de la Bruxelles, in urmatorii 4 ani!

Pentru comparatie, deficitul de cont curent (medie pe 3 ani, RMA) a fost de 3,8% din PIB in guvernarea PSD.

Alt efect este asupra ratingului de tara.

Presiunea facturilor externe la care adaugam tendinta de crestere a datoriei publice la peste 65% din PIB in urmatorii patru ani, poate conduce la retrogradarea (imediata sau in urmatorii ani) a ratingului de tara in categoria „nerecomandat pentru investitii (junk)”.

Asta inseamna o crestere imediata a costului de finantare a Romaniei (explozia dobanzilor).

Nu in ultimul rand este o presiune crescuta pe cursul valutar care nu va fi 5 lei/euro in 2024 cum gresit prognozeaza CNSP ci 5,2 lei.

Nu mai intru in detalii despre jocul deflatorului pe care il practica CNSP pentru a sustine cresterea PIB in anii urmatori, ca sa nu va plictisesc.

E dezastru!

Vom fi dependenti de importuri!

Dezechilibrele macroeconomice se adancesc.

Deficitele gemene vor fi la nivel istoric!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *