PNRR reloaded in forma de ghiveci de post… cu carne

Mihai TUDOSE, europarlamentar
PNRR reloaded in forma de ghiveci de post... cu carne
311

(Partea I)

Pe data de 9 martie, ministrul Ghinea – ministrul ”0” fonduri europene – a prezentat, in cadrul unei dezbateri organizate in Comisia de Afaceri Europene a Camerei Deputatilor, un document de pozitie privind structura Planului National de Redresare si Rezilienta.

Asa am vazut si noi putin din ceea ce mintile “luminate” ale Guvernului au ”gandit” si ne crucim. Astfel, noul PNRR elaborat sub egida ministrului Ghinea si asumat de Citu/PNL – este o colectie ilogica, cu iz de anticariat, de reforme, care nu coreleaza ratiunea europeana a acestui plan cu nevoile Romaniei. De ce? Motivele sunt nenumarate, dar extrag cateva:

– PNRR este construit pe 6 piloni, dintre care nu mai putin de 4 se refera la programul Romania educata.

Educatia este extrem de importanta si trebuie sustinuta prin toate mijloacele, mai ales in aceasta perioada de pandemie (cand am avut/nu am avut masti, tablete si… scoala!) cand, practic, copiii sunt cei mai afectati. Ce ratiune poti sa ai sa separi, fara nicio logica economica/sociala, componentele educatiei in 4 piloni (Romania Educata – Digitalizarea educatiei in cadrul Pilonului II. Transformare digitala, Romania Educata – invatamant dual in cadul Pilonului III. Crestere inteligenta, sustenabila si inclusiva, Romania Educata – Infrastructura scolara si universitara in cadrul Pilonului V. Sanatate si rezilienta economica, sociala si institutionala si Romania Educata – Program National pentru reducerea abandonului scolar in cadrul Pilonului VI. Politici pentru generatia urmatoare de copii si tineri), in loc sa ai o singura componenta dedicata educatiei, asigurand astfel si coerenta necesara in adoptarea masurilor si proiectelor.

– in pilonul III Crestere inteligenta, sustenabila si inclusiva avem ghiveciul perfect: Reforma pensiilor; Reforma companiilor de stat; Sprijin pentru mediul de afaceri; Romania Educata – invatamant dual; Cercetare, Dezvoltare, Inovare; Cercetare-dezvoltare infrastructura de gaz in amestec cu hidrogen; Romania Creativa; Transport rutier si autostrazi. Bine macar ca avem transport! Ca, deh, reforma pensiilor are legatura cu cresterea ”economica”, sustenabila si inclusiva, nu?! si ce tip de proiect s-ar putea gandi in cadrul acestei reforme: plata functionarilor care recalculeaza pensiile si transportul pensionarilor pentru furnizarea documentelor necesare recalcularii? Reforma, dupa cum sustine dna ministru Turcan, se va termina curand, cand PNRR va fi “istorie cu iz de anticariat”! si interesant ar fi sa stim ce proiecte se vor finanta in cadrul Reformei companiilor de stat???

– in cadrul Pilonul V. Sanatate si rezilienta economica, sociala si institutionala avem… Fondul de rezilienta a societatii civile. Probabil ca societatea civila are nevoie de redresare dupa ce ”elita” este la guvernare!

Cea mai mare provocare va fi implementarea PNRR, in cazul in care Comisia Europeana il va aproba! Daca nu il va aproba, e clar ca… e de vina restul universului! In niciun caz incompetenta lor ce tinde sa devina proverbiala…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *