Plafonarea dobanzilor

Gheorghe PIPEREA, avocat
749

Legea plafonarii dobanzilor, care a fost torpilata de doua ori la CCR de politicieni obtuzi, lipsiti de simt practic sau chiar manjiti de interesele economice cinice ale puternicilor zilei, ar fi fost un scut necesar si eficient in astfel de vremuri de restriste, care ar fi barat astfel de situatii irationale.

Bine macar ca in ceasul al 12-lea liderii de azi ai coalitiei de la guvernare se gandesc sa o resusciteze. Eu am scris-o, acum e randul lor sa o promoveze.
Iata ce scrie pe pagina sa de socializare Paul Anghel, director general al ANPC (link aici).
„ATENTIE: in contextul in care, pe parcursul derularii unui contract de credit garantat cu un bun imobil, consumatorii intampina dificultati economico-financiare ce pot aparea atat din cauza variatiei dobanzii sau a cursului de schimb valutar, dar si ca urmare a unor aspecte neprevazute sunt astfel necesare masuri legislative care se vina in sprijinul consumatorilor cum ar fi masurile de plafonare a dobanzilor/DAE si aici va pot arata cateva exemple de costuri pe care operatorii economici le practica astazi pe piata si anume:

 1. HORA CREDIT – Dobanda Anuala Efectiva (DAE) – 69.467,57%. !!!!
  ‘In cadrul liniei de credit de 364 zile, imprumutatului i se acorda suma de bani cu 0% dobanda pentru primele 7 zile, iar incepand cu a 8-a zi, rata dobanzii va fi de 2%.
  Pentru linia de credit in valoare de 10.000 Lei dobanda aplicabila va fi de 59.150 Lei pe o perioada de 364 zile, adica 2% pe zi din transa, conform calculului anuitatii”.
  !!!!! DAE =69467,57%.
  Suma totala a platii va fi de 69.150 Lei.
 2. VIVA CREDIT – Dobanda Anuala Efectiva (DAE) – 4114%
 3. Credit Fix IFN – Dobanda Anuala Efectiva (DAE) – 3852,20%,
 4. CREDIT PRIME – Dobanda Anuala Efectiva (DAE) – 1 757.66%
 5. MOZIPO – Dobanda Anuala Efectiva (DAE) – 2059,88%
 6. FIX CREDIT – Dobanda Anuala Efectiva (DAE) -1,655.12%
 7. ICREDIT – Dobanda Anuala Efectiva (DAE) – 5689,98%
 8. FLEX CREDIT – Dobanda Anuala Efectiva (DAE) – 3095%.
 9. VIACONTO – Dobanda Anuala Efectiva (DAE) – 2063,1%
 10. FERRATUM IFN Dobanda Anuala Efectiva (DAE) – 7715.

sursa: facebook Gheorghe Piperea

1 comentariu la “Plafonarea dobanzilor

 1. @ Dacă decizia e decizie și nu legiferează , aplicarea legii mai favorabile fiind blocată de parlamentul politic care nu se conformează deciziilor general obligatorii ale CCR, că se pronunță CCR și despre constituționalitatea expresiilor și cuvintelor, ?
  Deci, sunt și spețe la care decizii general obligatorii ale CCR nu au fost considerate de instanțe în favoarea celor judecați neavând nivelul de lege stabilit de Constituție, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

liternet