Pensionarii au fost pusi cu capul pe butuc

Sorin ROSCA STANESCU
Caracatita Arafat
2258

Seniorii Romaniei o incaseaza. La greu. Decizia a fost batuta in cuie. Veniturile acestora sunt diminuate. Si asa raman. Asa-zisa crestere cu 10% a punctului de pensie este doar o smecherie. Ceea ce aparent creste, de fapt scade.

Dupa ce au lansat numeroase baloane de incercare, autoritatile au decis definitiv. O asa-zisa crestere cu 10% a punctului de pensie. Pana la urma, anuntul final a venit fix de unde ne asteptam. De la Florin Citu. Acesta a si explicat de altfel ca si atunci cand economia duduia, in vremurile de trista amintire ale „ciumei rosii”, cand Romania inregistra unele dintre cele mai mari cresteri economice din Europa, cresterea cu 40% a punctului de pensie tot ar fi fost extrem de periculoasa. Adica nesustenabila. Iar o asemenea crestere acum ar reprezenta o catastrofa. Asa ca nimeni nu trebuie sa-si mai faca nici cea mai mica iluzie.

Guvernul Orban se imprumuta intr-un ritm halucinant. In fiecare minut, mai atrage cu dobanda, pe termene mai scurte sau mai lungi, cate 60.000 de euro. Pentru moment. Datoria publica a statului creste constant. O vor plati generatiile viitoare. Adica acesti copii carora refuza sa le mareasca o alocatie de stat, care este cea mai mica din Europa. Dar si viitorii pensionari vor plati aventurile financiare la care s-a angajat acest Guvern. Ceea ce inseamna ca si in viitor Romania va plati cele mai mici pensii catre seniorii ei.

In fiecare an, conform legii, pensionarilor trebuie sa li se indexeze veniturile. Cu rata inflatiei. La inceputul acestui an, chiar din luna ianuarie, Guvernul Orban ar fi avut aceasta obligatie. Nu si-a indeplnit-o. A incalcat legea. Pagubind cinci milioane de pensionari. Acestia au inregistrat o paguba. Care s-a vazut in buzunarele lor. Au trebuit sa stranga cureaua. intre timp, Guvernul a facut ce l-a taiat capul cu banii cuveniti acestora. Asa-zisa crestere cu 10% a punctului de pensie va acoperi eventual pana la finele anului gaura data prin neindexare. Asta in cel mai fericit caz. Deci concluzia este ca, de fapt, nu se mareste nimic. Nu se mareste nimic atata timp cat, din pensia primita, seniorii nu pot plati mai multe bunuri si servicii. Viata lor nu se imbunatateste cu niciun procent. Dimpotriva.

Prevalandu-se de pandemie, Guvernul Orban a mai decis o nevazuta. Sub pretextul transformarii unor unitati spitalicesti in centre Covid, asistenta sanitara cuvenita populatiei si in primul rand categoriei celei mai vulnerabile, cea a oamenilor in varsta, a fost diminuata dramatic. Sunt sute de mii de persoane care sufera de diverse afectiuni, unele dintre acestea cronice. Oamenii nu au mai beneficiat in tot acest interval de timp, cu unele exceptii, de interventii chirurgicale sau de alte tratamente, care in mod obligatoriu trebuiau facute in unitatile spitalicesti care si-au ferecat portile. Astfel incat afectiunile acestor oameni s-au agravat. Unii au murit. Altii supravietuiesc, dar ameliorarea sanatatii lor, pe masura ce trece timpul, va fi tot mai dificila si mai costisoare. Ieri m-a sunat un profesor pensionar. Din provincie. Acesta este disperat. Sufera de o afectiune cronica, iar medicamentele prescrise sunt extrem de scumpe. Intrucat ele au fost prescrise de un medic de specialitate de la Spitalul Colentina, devenit spital Covid, medicul de familie pe care l-a contactat a refuzat sa-i scrie o reteta. Trimitandu-l la specialistul din Bucuresti. Am luat legatura cu medicul de la Colentina. Acesta mi-a spus ca nu are nicio posibilitate sa-i prescrie o reteta acestui pacient, fara a relua investigatia. Iar investigatia nu poate fi reluata, atata timp cat Colentina este declarata unitate Covid. S-a oferit in schimb sa incerce o negociere cu medicul de familie al pensionarului. Dupa cum vedeti, e o adevarata nebunie. Puteti extrapola acest caz la alte sute de mii de situatii.

Rar am intalnit atata cinism la reprezentantul unui Guvern. Pe de-o parte, Citu ne anunta ca, in prima parte a acestui an, Romania se numara printre cele patru state ale Uniunii Europene, care a inregistrat crestere economica – tot ce se poate sa fi existat o crestere inertiala, consecinta a politicilor „ciumei rosii” – tot Citu ne spune ca este singurul ministru de Finante din istorie care ia imprumuturi cu dobanda negativa, o minciuna gogonata si, in fine, aflam non stop cum ne vom scalda in zecile de miliarde de euro oferite cu generozitate de Uniunea Europeana. Iar Ludovic Orban, in calitatea sa de premier, ridica si mai mult nivelul de optimism, garantandu-ne ca programul sau de relansare economica ne va teleporta in paradis. Iar pe de alta parte nu sunt bani de pensii. Si nici de alocatii pentru copii. Si atunci unde Dumnezeu se duc cei 60.000 de de euro imprumutati intr-un minut si miliardele care ne vin de la UE?

Sursa: Corectnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole