Nu va lasati amagiti de laudaroseniile lui Klaus Iohannis

Varujan VOSGANIAN
608

Nu va lasati amagiti de laudaroseniile lui Klaus Iohannis si ale lui Ludovic Orban. Romania n-a obtinut nicio mare victorie la Bruxelles. Procentul pe care l-am obtinut, in ce priveste finantarea, nu e nici mai mic, nici mai mare decat in exercitiul financiar trecut. Procentul e chiar mai mic decat ceea ce Romania reprezinta procentual, ca populatie si suprafata, in cadrul Uniunii Europene.

Am obtinut mai multi bani decat in exercitiul financiar 2014–2020 doar pentru ca statele membre au decis sa se imprumute pe pietele financiare in numele Uniunii Europene si sa adauge Programului Financiar Multianual un fond special pentru relansare economica. Finantarea multianuala a UE a fost, in bugetul 2014-2020, de cca 1000 de miliarde de euro, din care Romania a primit putin peste 40 mld (din care n-a absorbit efectiv nici macar jumatate). Acum finantarea va fi de 1800 mld euro, iar Romania va primi 79 mld, din care vreo 20 mld va trebui sa le dea inapoi (e drept, pe termen lung si in conditii avantajoase). Daca socotim ca populatia si suprafata Romaniei sunt de peste 5% din totalul Uniunii, suma alocata tarii noastre este, procentual, chiar ceva mai mica.

Daca veti parcurge documentul care se refera la Concluziile Summitului Consiliului European din 17 – 20 iulie 2020 https://www.consilium.europa.eu/…/210720-euco-final-conclus…, veti vedea ca finantarea pentru Romania nu are nicio legatura cu „mareata” contributie a lui Klaus Iohannis, ci cu anumite criterii de natura economica hotarate de cei mari si valabile pentru toate statele membre, functie de marimea, contributia ori gradul lor de dezvoltare, precum si de anumite disparitati regionale.

Romania nu a luptat si nu a izbandit, a primit exact ceea ce altii au decis sa-i dea. Daca Iohannis ar fi avut o minima contributie, atunci Romania ar fi trebuit sa primeasca un procent mai mare decat cel al ponderii sale in populatia si teritoriul Uniunii. Ceea ce nu s-a intamplat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole