Nu exista motive de ingrijorare

Virgil POPESCU, ministrul Energiei

sursa foto: facebook Virgil Popescu

344

Prima zi din etapa a doua a pachetului de sanctiuni impotriva Rusiei care se refera la interdictia importului de produse petroliere, adica, in principal, motorina. Pana acum, embargoul viza titeiul.


Da, Romania este o tara care importa motorina. Nu, nu exista motive de ingrijorare. Am purtat discutii cu toti marii importatori de pe piata si concluzia este ca fiecare si-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel incat sa nu existe sincope in aprovizionare. Veti vedea ca, la fel cum am depasit cu bine embargoul asupra titeiului rusesc care a inceput pe 5 decembrie 2022, vom depasi cu bine si embargoul asupra motorinei rusesti.
In plus, in contextul discutiilor despre un varf al temperaturilor reci care va afecta Romania, vreau sa stiti ca tara noastra nu are nicio problema in asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece.
Avem gaze in depozite si vom depasi fara probleme eventualele varfuri de consum generate de temperaturi negative.

Romania are astazi in depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decat aveam in perioada similara a anului trecut.
In plus, fata de importurile care se realizeaza in prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum aditional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricand ar fi nevoie.
Sezonul rece este pe final si ne asteptam sa iesim din iarna avand inca gaze in depozite. Iar pentru iarna urmatoare vom avea la dispozitie 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregatiti si pentru iarna urmatoare, asa cum am fost bine pregatiti si pentru aceasta.

sursa: facebook Virgil Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole