Nicusor Dan a cam inceput sa lipseasca

Sorin ROSCA STANESCU
Caracatita Arafat
552

In cel mai recent editorial al sau, analistul Ion Cristoiu remarca – si bine face – ca Nicusor Dan a lipsit de la inaugurarea liniei 5 a metroului bucurestean. Aceasta absenta, pe care Cristoiu nu o interpreteaza, poate avea cauze atat de importante, incat sa ne dea inca de pe acum scorul alegerilor pe Bucuresti. Care ar fi acestea?

Dupa ani de zile de cazneli, finalizarea acestei linii de metrou, asteptata cu interes de sute de mii de cetateni ai Capitalei, reprezinta indiscutabil o realizare importanta. A fost cel mai important obiectiv pe care regimul Klaus Iohannis l-a putut bifa, in conditiile in care la Palatul Victoria a functionat “Guvernul sau”. De aceea, eu unul nu ma mir ca mai marii statului s-au inghesuit la taiatul panglicii. In imaginarul colectiv, aceasta linie de metrou poate aduce puncte importante in batalia electorala, in favoarea frontului anti-PSD. Chiar daca opt din cei noua ani in care s-a muncit la metrou, guvernarea a apartinut PSD-ului. Exceptand desigur anul de trista amintire, cand la Palatul Victoriei a aterizat si a stat degeaba Dacian Ciolos.

Nu este pentru nimeni vreun secret faptul ca ne aflam in toiul unui adevarat razboi electoral, in care se infrunta candidatii pentru locale ai frontului PSD si ai frontului anti-PSD. Iar Bucurestiul este perla coroanei. Premiul cel mare ravnit de ambele tabere. Si ma gandesc in primul rand, asa cum va ganditi si dvs., la persoana care va deveni primar general. In toate cercetarile de piata, Nicusor Dan, candidatul sustinut de PNL si USR, apare ca fiind pe a doua pozitie, suflandu-i in ceafa Gabrielei Firea. Din aceasta pricina, era nu numai util, dar chiar obligatoriu ca la taiatul panglicii pentru cel mai important obiectiv edilitar din Bucuresti, alaturi de presedintele Klaus Iohannis si de premierul Ludovic Orban sa se afle foarte la vedere si Nicusor Dan. In calitatea acestuia de candidat la Primaria Generala a Capitalei. De prima vioara in aceasta complicata campanie electorala. Dar nu s-a intamplat asa. Dimpotriva. S-a produs un eveniment cu totul si cu totul inexplicabil. Nicusor Dan a lipsit.

De ce a lipsit Nicusor Dan? A lipsit fiindca nu ar fi dorit sa fie prezent? Cu totul si cu totul exclus. Pentru Nicusor Dan, care are nevoie de cat mai multa vizibilitate, ar fi fost un prilej exceptional sa se faca remarcat, iar figura sa si numele sau sa se lipeasca la fel ca un timbru pe emblema maretului obiectiv al liniei 5 de metrou din Drumul Taberei. Dar daca Nicusor Dan a vrut sa fie prezent – si nu exista nicio indoiala ca a vrut – de ce nu s-a aflat totusi acolo? Raspunsul nu este complicat de dat. El pur si simplu nu a fost invitat de catre regizorul acestei puneri in scena. Iar regizorul nu lucreaza de capul lui. Marele amfitrion, personajul politic care s-a bagat cel mai mult in fata a fost, asa cum toata lumea a vazut, presedintele Klaus Iohannis. Ei bine, presedintele Klaus Iohannis nu a dorit sa fie insotit la taiatul panglicii liniei 5 de metrou de catre Nicusor Dan. Oare de ce?

Recunosc, intrebarea de mai sus este retorica. Nicusor Dan se afla in epicentrul unui urias scandal de coruptie. Dupa ce Dana Budeanu a difuzat o inregistrare, din care rezulta ca acesta a facut trafic de influenta, alte si alte detalii scandaloase au fost facute publice. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca Nicusor Dan a recunoscut ca el este persoana surprinsa de aceasta inregistrare si a pretins ca, de buna credinta fiind, intr-adevar a insistat pe langa autoritatile statului pentru a rezolva problemele unei persoane rau-famate, care facea o constructie ilegala intr-un spatiu verde. Ieri seara, deci la cateva ore distanta de evenimentul din Drumul Taberei la care Nicusor Dan nu a fost poftit, noi dezvaluiri, de o gravitate extrema, au fost facute si probate de catre una dintre principalele televiziuni de stiri. Situatia este atat de exploziva, incat de Nicusor Dan au ajuns sa se distanteze chiar si membrii marcanti ai celor doua partide care au decarat ca il sustin in cadidatura sa la pozitia de primar general al Capitalei.

Deci daca marele amfitrion a fost Klaus Iohannis, atunci pun mana in foc ca tot Klaus Iohannis este cel care i-a aratat lui Nicusor Dan cartonasul rosu. Si a facut-o intr-un mod suficient de ostentativ, pentru ca in viitor sa nu poate fi acuzat, indiferent ce i s-ar intampla lui Nicusor Dan, ca ar fi protectorul acestuia. Este o miscare abila, dar doar in aparenta. Pentru ca orice om cu mintea intreaga isi poate da seama ca, pentru o candidatura atat de importanta cum este cea de primar general al Capitalei, Klaus Iohannis si-a dat in prealabil acordul. Iar Ludovic Orban, chiar daca a fost initiatorul acestei optiuni politice sau chiar daca nu a fost el initiatorul, ramane expus cu bomba cu ceas in mana. Atata timp cat presedintele s-a dat la o parte.

Sursa: Corectnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole