Ludovic Orban si-a dat foc la valiza

Sorin ROSCA STANESCU
O lege a suveranitatii nationale?
2081

O lovitura naprasnica pentru Ludovic Orban in particular si pentru PNL in general. Doua decizii extrem de importante ale Biroului Politic National, date in cursul anului trecut, au fost invalidate de catre instanta de judecata. Ca fiind ilegale. Acest eveniment, pe care l-am semnalat in premiera ieri si care tot ieri a fost dezvoltat de arheologul presei romane, Bogdan Tiberiu Iacob, poate rasturna in mod dramatic desfasurarea alegerilor preconizate de PNL in Bucuresti. Strict juridic vorbind, conducerile actuale sunt invalidate. Ca atare, sunt contestabile si toate candidaturile propuse de PNL Bucuresti la alegerile locale. Pentru ca cei care semneaza listele de candidati s-au delegitimizat si pot fi invalidati.

Este o istorie mai veche. In esenta, Ludovic Orban este cel care a condus oficial sau din umbra ani la rand organizatiile PNL din Bucuresti. Cristian Busoi fiind doar un personaj pus in vitrina. Iar lucrurile au mers din rau in mai rau. Un eveniment cheie, care ar fi putut schimba situatia, s-a consumat la inceputul anului trecut. Dupa victoria PNL la europarlamentare, victorie in care Rares Bogdan si-a asumat rolul de locomotiva, acesta a fost propus printr-un memoriu semnat de catre 500 de activisti PNL pentru functia de presedinte pe Bucuresti, in speranta ca va putea revigora cea mai importanta organizatie din tara. Aceasta solicitare insa nu s-a potrivit cu calculele lui Ludovic Orban. Dimpotriva. Ludovic Orban incerca pe toate caile sa scape de Rares Bogdan, intrucat traia cu sentimentul ca acesta ii sufla in ceafa, pregatindu-se sa preia cat mai curand posibil sefia partidului. In consecinta, a folosit din nou un om de paie, instaland-o in aceasta importanta pozitie pe Violeta Alexandru. Pentru a face aceasta miscare, Ludovic Orban le-a solicitat tuturor presedintilor de organizatii din Bucuresti sa demisioneze. Acestia s-au conformat, in frunte cu Cristian Busoi. Cum bine remarca Bogdan Tiberiu Iacob, in conformitate cu statutul PNL, ar fi trebuit sa fie numiti ca interimari adjunctii celor demisionati. Dar Ludovic Orban a incalcat statutul. A numit pur si simplu noi echipe de conducere in toate sectoarele. Aceste operatii s-au desfasurat in urma a doua decizii ale Biroului Politic National, semnate de Ludovic Orban. Cele doua decizii au fos declarate ilegale si, ca atare, anulate de catre instanta. E adevarat, ar putea urma un recurs. Dar pana atunci, printr-o ordonanta prezidentiala, liberalii care au contestat in Justitie cu succes deciziile BPN ar putea sa ceara invalidarea intregii conduceri PNL Bucuresti, incepand cu Violeta Alexandru si terminand cu presedintii pe sectoare instalati de Ludovic Orban si cu toate birourile de conducere. si se poate ajunge astfel la o situatie catastrofala pentru PNL. Care pur si simplu nu va mai dispune de legitimitatea de a-si inscrie candidatii pe listele electorale si de a-si desemna reprezentantii in sectiile de votare.

Intre timp, dupa cum s-a vazut, PNL a fost incapabil sa propuna un candidat propriu pentru pozitia de primar general al Capitalei si se afla efectiv cu mainile legate la spate in negocierile cu USR-PLUS pentru primariile de sector si consiliile locale. Si, asa cum am semnalat si in demersuri editoriale anteioare, PNL si-a pierdut practic cei mai multi dintre activistii cu experienta din Capitala. Dupa cateva executii sumare, operate de Ludovic Orban pe mana Violetei Alexandru impotriva unora dintre semnatarii memoriului de sustinere al lui Rares Bogdan si dupa punerea la zid a doi dintre cei mai experimentati liberali, Hazem Kansou si Bogdan Jelea, nu mai putin de 500 de activisti au plecat cu arme si bagaje din partidul aflat la putere in partidul aflat in opozitie. O situatie mai rar intalnita. De la PNL la „ciuma rosie”.

Toata aceasta situatie dramatica pentru Ludovic Orban, dar spectaculoasa in sine sub aspect politic si juridic, ii serveste de minune Gabrielei Firea. Pe de alta parte, delegitimizeaza retorica lui Ludovic Orban despre importanta respectarii statului de drept.

Sursa: Corectnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *