La multi bani, Lumea Banilor!

Razvan SAVALIUC
9529

Banul? E frumos sa poti sa-l faci! Si e perfect daca reusesti sa nu-ti ia mintile.

Pentru cei mai multi banul e un mijloc de supravietuire. Pentru multi e calea implinirii tuturor viselor. Pentru initiati nu mai este un scop in sine, ci doar un joc al puterii. Pentru extrem de putini, as spune pentru “cei alesi”, sunt calea prin care iti poti asigura o viata fericita.

Poate cea mai plastica definitie a modului in care banul influenteaza viata omului este cea a lui Artur Schopenhauer, care in “Arta de a fi fericit” a cugetat: “Elita se lupta cu plictiseala, poporul se lupta cu mizeria. Fericita clasa de mijloc”.

Fara bani in lumea moderna nu se prea poate… caci dupa troc, nu s-a inventat un alt mijloc mai bun de plata. Banii iti conditioneaza existenta si statutul social. Totul e in mana lor. Si trebuie sa inveti sa-i respecti.

Mii de ani, omenirea s-a luptat cu trei mari inamici: foametea, epidemiile si razboaiele.

Desi inca se mai moare de foame in lume, foametea e un capitol planetar aproape rezolvat. Epidemiile sunt tot mai stapanite, fara sa mai faca ravagiile imense din istorie, cand ciuma, holera, variola ucideau orase intregi.

Razboaiele sunt tot mai putine si statele nu le mai doresc datorita distrugerilor ireparabile pe care le genereaza. Sa refaci o tara cucerita costa! Acesta e motivul pentru care razboaiele armate sunt inlocuite cu razboaie economice pentru resurse si piete. In fata carora multe state sunt nepregatite.

Dreptul oamenilor la fericire e strans legat de modul in care Statul stie si poate sa-si gestioneze pietele si resursele, pentru a realiza un produs intern brut cat mai ridicat.

Din nefericire, Romania se numara printre statele cotropite economic ale Europei, avand guvernari-calamitate, incapabile sa exploateze in interes national imensele resurse pentru care suntem continuu vanati.

Trei state in lume, spun specialistii, pot sa-si inchida de maine granitele, fara sa fie nevoite sa importe nimic: Rusia, Canada si Romania. Caci au toate resursele necesare populatiei in interiorul lor. Dezastru insa, de 30 de ani guvernantii nostri gestioneaza prosteste banul public, conduc haotic, si ne tin pe loc in batalia internationala, in tot acest peisaj coruptia producand cele mai mici pierderi. Caci daca guvernantii nostri ar fura, dar ar face autostrazi, ar ridica nivelul de trai si ne-ar asigura un sistem performant de educatie si sanatate, multi nu am avea nicio problema. Nenorocirea e ca si fura, dar nici nu fac nimic.

Neinformati si tratati cu lipsa de respect, cetatenii nu mai au incredere in guvernanti si multi, prea multi romani, au ales sa paraseasca tara, pentru a lucra pe cont propriu in alte state care stiu sa-si gestioneze economia si sa le ofere un ban adevarat in schimbul muncii lor. E un exod uman de o gravitate fara precedent, de care putinora le pasa.

Intr-o tara in care guvernantii sunt o calamitate este nevoie mai mult ca oricand ca romanii sa fie informati despre ceea ce trebuie sa stie in mod esential despre viata lor. Informatia este educatie. Si educatia genereaza progres. Si spirit civic, care se transpune in presiune pe guvernanti. Intr-o tara cu resursele noastre, nu este permis sa fim invinsi.

In acest peisaj, dupa doua luni de stare de urgenta, care ne-au tot amanat aparitia, publicatia LUMEA BANILOR va incerca sa fie altceva in peisajul presei economice din Romania.

Inutil sa ne batem cu caramida in piept cu ce vrem sa devenim in peisajul media ori sa promitem lucruri marete de dragul de a parea mai rasariti ca altii.

Ce putem insa sa va spunem e ca nucleul redactional al redactiei Lumea Banilor e acelasi de la Lumea Justitiei (luju.ro) care de 10 ani este un etalon al presei responsabile si de calitate in Romania.

Ne pasa de aceasta tara bogata si frumoasa, pe care o iubim si stim ca poate deveni ceea ce merita: un stat puternic, cu o clasa de mijloc dominanta. Tine de noi, romanii carora inca ne mai pasa, sa punem tunurile pe guvernanti, astfel incat acestia sa dea sens uitatului articol 47 din Constitutie: Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent”.

La multi bani, fericiti!

22 comentarii la “La multi bani, Lumea Banilor!

 1. Oamenii nu au ales să părăsească țara, au fost împinși de sărăcirea controlată de afară, prin asasini economici de UE mafia multinaționalelor, strategi ai lumii …

  1. Sa nu uitam ca lepra tradatoare numita basescu a spus cu subiect si predicat ca cei nemultumiti pot pleca din tara, in cautarea unui trai mai bun

  2. Chiar daca in mare e adevarat ce spubeti, eu nu am plecat de saracie, am plecat pentru viitorul copiilor. Unul a facut cls. 1 in Romania, iar cel mic a terminat gradinita. Ce am vazut/trait in cls. 1 m-a convins ca nu e de stat in tara, asa ca am plecat.

 2. Se spune ca :investitia in cunoastere plateste cea mai buna dobanda !
  La multi ani,prosperi!
  Ceea ce este deja facut este nimic in comparatie cu ceea ce se poate face.

 3. Chiar si un gind ca ne-am putea redobindi demnitatea si locul in lume ne face mai increzatori.Unii dintre noi stim ca ROMANIA are potential si oameni potriviti dar ne e greu sa intelegem de ce nu are loc acea scinteie, acel declic de care avem nevoie sa fim din nou solidari si sa ne impunem vointa .Multumim ca existati !

 4. Felicitari. Sunt sigura ca va fi la acelasi nivel cu Lumea Justitiei …… adica cel mai bun. Va doresc mult succes.

 5. Succes ,ați fost buni și pina acum ,sa vedem cite minți reușiți să mai destupați ,pt că aici e problema ,de cite ori ne fura noi nu zicem nimic ,parca am fost blocați de covid in casa .

 6. In strainatate de mult timp nu se mai spune adevărul, chiar dacă în societate se „crede” că totul este în ordine .Toți cei care am luat drumul străinătății ne vom întoarce în țara noastră. Nu peste mult timp totul se va schimba peste noapte, acea străinătate care o numiti perfecta ,va spun că este mult mai putredă decât România noastră. Capitalismul în această perioadă va suferi schimbări. China are toate șansele să câștige în acest război.

 7. Dle Savaliuc, succes si tineti steagul sus! Dar nu inteleg ce cauta un simbol masonic tocmai sus acolo pe frontispiciu??!

 8. Felicitari! Este interesant. Va rog verificati legatura de la FaceBook ca ar trebui sa pot da share de pe pagina . Mult succes!

 9. Felicitari echipei LUMEA BANILOR. Razvan, pentru romani au mai ramas doar doua sperante: voi si Nasul Tv, restul au fost cumparate de „statul de drept”.

 10. Daca am fi procedat ca tarile din Golf si Arabia Saudita cu gazele si petrolul nostru, eram Elvetia estului! Dar nu ne lasa Vestul, deoarece suntem „corupti”, comunisti si antisemiti! Plus cxa am avut si Securitate!

 11. Felicitări!!! Mulțumim, pentru această inițiativă! Câți mai mulți cititori! La mulți ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole