Iohannis a pierdut alegerile, dar si jocul subteran

Cozim GUSA
1685

Iohannis a pierdut alegerile, dar si jocul subteran. Isi va forma un guvern (slab), dar romanii rasufla mai usurati: “watch-dog a fost mai tare decat “wag-the-dog”.

Pentru analize ample va fi timp suficient de azi inainte, o sa punctez acum doar esentialul in 10 concluzii clare:

  1. Iohannis a fost invins pe toate planurile: prezenta foarte slaba la vot a invalidat apelurile sale pentru romani de a veni sa voteze; scorul PSD, ce aseaza partidul pe locul 1, a venit ca o palma dura peste obrazul gros al presedintelui, care-a cerut in mod repetat si ilegal ca acest partid sa nu fie votat; voturile putine adunate de catre PNL-ul aflat la guvernare reprezinta de fapt un VOT DE BLAM asupra administrarii tarii de catre cuplul IOHANNIS-LuCOVID.
  2. PSD marcheaza o victorie importanta, dar inchipuiti-va care putea fi scorul lor daca nu renuntau la mesajul patriotic, alcatuiau liste mai bune si s-ar fi luptat mai dur in campanie; nervozitatea imposibil de disimulat a lui Marcel Ciolacu de aseara este datorata faptului c-a priceput ca scorul PSD s-ar fi putut apropia de 40% daca cele 3 elemente de mai sus ar fi fost asigurate in campanie.
  3. PNL „si-a luat papara” meritata deoarece au demonstrat in doar 1 an de guvernare cat sunt de slabi si mincinosi, cu atitudine de partidulet atarnat de manseta prezidentiala, condus in mod penibil de catre niste lideri de categorie inferioara, cu comportament de lingai.
  4. USR-PLUS a esuat pentru ca a dovedit ceea ce stiam si-am tot scris, anume ca nu reprezinta deloc OMUL NOU in politica, fraudeaza si pacalesc la fel ca cei vechi, fiind administrati in mod amatoristic, dar SAMAVOLNIC, de catre REZERVISTII STATULUI PARALEL, care s-au facut si ei de ras cu ocazia acestor rezultate la alegeri.
  5. AUR-ul este vestea buna a acestor alegeri, asa cum zic de cateva saptamani, dar doar SOCIOPOL-ul lui Mirel Palada a avut curajul sa-i consemneze in sondajele pre-electorale; mesajul lor unificator, patriotic, lupta-n strada impotriva exceselor indreptate contra Romaniei, le-au adus o pozitionare si un statut de care aveam mare nevoie ca stat; va fi inutila denigrarea lor de catre UM-urile de presa, ba chiar asta ii va ajuta sa-si limpezeasca mai bine intentiile politice (am inteles aseara ca si „maestrul” COLDEA incearca sa-i denigreze, explicand si pe unde nu-i intrebat ca s-ar afla in spatele formatiunii, indicand precis,spre exemplu, ca prezenta penibilului Bobby Paunescu pe treptele AUR i s-ar datora!).
  6. Despre UDMR ar fi de zis doar ca este castigatorul RASPLATIT al acestor alegeri, fiind chemat deja in orice combinatie de guvernare; acest lucru devine strategic pentru Romania, functie de felul in care va evolua politica lui Viktor Orban in regiune.
  7. Scriam aseara ca PMP si Pro Romania sunt tinute in rezerva prin acel 5% ciudat si invariabil, ce aparea pe toate scorurile exit-pollurilor; PMP are sanse reale (si meritate!) sa treaca pragul, dar conditia necesara pentru ca partidul lui Ponta sa fie ajutat artificial sa treaca parleazul era ca sistemul WAG-THE-DOG sa fie mai performant si Iohannis sa fie ajutat in mod subteran in jocurile sale, ceea ce din fericire nu s-a intamplat azi-noapte; asa cum remarca Oana Stancu la A3 aseara, Ponta ramane cu un mieunat penibil prin care se oferea pentru guvernare chiar si cu KWI, apoi ne explica despre viitoarea sa candidatura in 2024 chiar daca nu intra in Parlament, iar azi aflam ca va iesi din politica; bun asa!
  8. Sistemul de fraudare a functionat doar partial din fericire, de la procesele verbale semnate in alb ce-au fost reclamate-n justitie de catre Eugen Tomac, pana la administrarea penibila a raportarilor exit-poll; au fost presiuni enorme si-n timpul campaniei, dar mai ales aseara, pentru ca sa nu fie marcat avantajul PSD in fata PNL, respectiv sa fie gonflat scorul USR-PLUS si neraportat cel al AUR.
  9. De azi discutiile vor fi despre noul guvern, care nu mai poate fi decat unul slab. Daca Iohannis era un presedinte corect, am fi avut sansa unui guvern de uniune nationala, condus de catre un om competent, din fericire mai avem asa-ceva chiar si-n clasa politica. Felul habotnic si ilegal in care KWI s-a raportat la PSD exclude in mod realist varianta unei largi majoritati, cel putin pentru anul urmator. Se va forta asadar un guvern PNL/USR-PLUS/UDMR-(poate)PMP, care guvern, tocmai pentru ca va fi slab si va defila sub bagheta lui Iohannis, se va consuma rapid si nici nu va putea implementa comandamentele externe, dragi lui Iohannis&LuCOVID, dar atat de paguboase pentru Romania.
  10. Deocamdata atat, felicitari oricum celor vazuti, si mai ales nevazuti () , care-au contribuit la aceasta impotmolire a lui Iohannis si ne-au mai dat astfel sperante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole