Investitiile – un secret bine pastrat

Sorin ROSCA STANESCU
O lege a suveranitatii nationale?
491

Am cautat ore in sir pe toate site-urile disponibile o informatie pe care o socotesc deosebit de importanta. Care va fi procentul si, respectiv, valoarea investitiilor pe care Guvernul le preconizeaza pentru acest an? Aceasta informatie ar trebui sa fie disponibila. Cu atat mai mult cu cat bugetul urmeaza in curand sa fie prezentat in CSAT, dupa care ajunge in Parlament. Observ insa cu stupoare ca aceasta cifra a investitiilor este tinuta la secret. Sa dea Dumnezeu sa ma insel.

In general, pentru un stat aflat in pozita Romaniei, volumul si orientarea investitiilor sunt esentiale. Este cu neputinta sa reducem decalajul fata de celelalte state UE, daca nu facem investitii substantiale si inteligent orientate in domenii care pot aduce plusvaloare. Este, din aceasta perspectiva, cel mai important indicator despre care trebuie sa vorbim. Mai important chiar decat indicatoarele din domeniul social, cum sunt pensiile, salariul minim sau alocatiile de stat pentru copii.

Florin Citu ne tot ameninta de cateva zile ca volumul investitiilor ar putea sa fie surpriza anului. si ca totul depinde de banii europeni. Dar in ce consta „surpriza anului”? Ce procent din Produsul Intern Brut va merge in investitii? Care sunt cifrele absolute? Cati bani europeni vom atrage in 2021? Si cati din acestia merg in investitii? Care este aportul nostru, dincolo de banii europeni? Pana una alta, misterul este absolut. Oare de ce?

Pentru un stat aflat in pozitia Romaniei si cu atat mai mult acum, cand trebuie sa contracaram o criza economica, este obligatoriu sa alocam in domeniul investitiilor cel putin 10% din Produsul Intern Brut. Acest procent inseamna un sacrificiu, dar poate fi realizat prin efort propriu. Dincolo de aportul Uniunii Europene, care trebuie sa se materializeze din promisiuni si angajamente in sume reale si consistente, ce urmeaza sa fie absorbite de economia Romaniei in cea mai mare parte tot in domeniul investitiilor.

Tacerea lui Florin Citu, lipsa oricaror precizari, pe care premierul are datoria sa le faca si nu le face, referitoare la acest domeniu, este rau prevestitoare. Dar peste cateva zile ne vom lamuri. Secretul nu va mai putea fi pastrat. „Surpriza” va deveni vizibila. Vom vedea cum sunt repartizate cheltuielile in 2021. Cat va merge la invatamant? Vom ajunge la 6% din Produsul Intern Brut, asa cum prevede legea? Sau din nou legea va fi incalcata? Cat va merge la Sanatate in vremuri de pandemie? Vom construi in fine spitale? Le vom dota cu ce este necesar? Sau vom ramane in continuare in acelasi stadiu? Cati bani se vor duce in infrastructura rutiera, feroviara, navala si aeriana? Cati bani vor merge in digitalizarea despre care se tot vorbeste de ani de zile? Cati bani vor fi alocati pentru a le aduce gaze romanilor in casele lor si apa la robinet? si wc-uri in casa si nu in curte?

Orice criza este in acelasi timp si o oportunitate. Dar cu o singura conditie. Sa stii sa profiti de oportunitati. Iar ca sa stii sa profiti, trebuie sa ai curaj, sa fii priceput si responsabil. Eu chiar daca ma uit cu lupa, nu descopar aceste calitati in ceea ce-l priveste pe premierul Florin Citu. Sau, mai pe sleau vorbind, in Guvernul pe care acesta il conduce. Sau poate il conduce Klaus Iohannis, de la Cotroceni?

Sursa: Corectnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *