Idei putine si fixe. Obsesia „V-ului”

Gelu DIACONU
Cand ipocrizia bate impostura
530

In timp ce toti expertii anticipeaza o cadere economica severa anul acesta, generata de pandemie si de masurile haotice luate de guvernanti, urmata de o incerta crestere economica anul viitor, ministrul Citu continua lauda de sine.

Cifra de afaceri cu amanuntul ar fi crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut datorita masurilor intelepte promovate de guvernul sau! Si, adauga el en fanfare, guvernul “pregateste economia pentru o EXPLOZIE a cresterii economice in 2021”. Astfel, cu exaltarea cunoscuta a identificat si primul “V” intr-un grafic prea putin relevant ca semnificatie.

In fapt, am avut o cadere abrupta in trimestrul 2 a tuturor indicatorilor macro (cu exceptia inflatiei si partial a deficitului comercial) datorata si contextului international. In luna iunie insa, ca urmare a relaxarii masurilor, populatia a cumparat masiv, in principal produse nealimentare. Asadar vorbim despre o crestere CONJUNCTURALA a comertului cu amanuntul, care se va diminua consistent in perioada urmatoare drept consecinta a inhibarii consumului generat de criza economica.

Ca lucrurile stau asa si nu altfel ne arata si dinamica incasarilor bugetare pe luna iulie care nu reflecta presupusul reviriment al comertului cu amanuntul din luna iunie, nici macar la nivelul impozitelor indirecte principale, TVA si accize. Din contra, incasarile – mai ales cele provenite de la marii contribuabili – inregistreaza in luna iulie un minim istoric.

Dar propaganda lucreaza cu turatia la maxim pentru cei saraci cu duhul. “V”-ul lui Citu cred ca provine de la cuvantul “vedenii”!!!

1 comentariu la “Idei putine si fixe. Obsesia „V-ului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole