Generatia noastra are forta de a-i aduce inapoi pe romani acasa

George SISCU, deputat

sursa foto: cdep.ro

285

Imediat dupa ce am aderat in 2007 la Uniunea Europeana am inregistrat o avalansa de plecari la munca in strainatate. S-a plecat masiv in acei ani, pentru ca nivelul salariilor in Romania era unul extrem de scazut, in timp ce veniturile oferite de angajatorii din Italia sau Spania erau extrem de atractive.

Am pierdut atunci forta de munca pretioasa, iar in anii de boom economic, multe firme romanesti nu s-au putut extinde, chiar daca aveau contracte, pentru ca nu au avut pe cine sa angajeze.
Lucrurile incep incet-incet sa se schimbe, chiar daca inca nu putem spune ca trendul s-a inversat definitiv. Sunt romani care au revenit in tara pentru a-si deschide afaceri, dar, mai important, tot mai putini compatrioti decid sa plece din tara pentru a munci peste granite.
Evident ca suntem inca departe, economic vorbind, de tari precum Marea Britanie, Germania sau Franta, dar salariile in multe domenii au crescut si la noi. Romania a ajuns anul trecut la 73 la suta din media UE in privinta PIB-ului pe cap de locuitor (raportat la puterea de cumparare), iar tendinta este de crestere in urmatorii ani.
In acelasi timp, nu trebuie sa neglijam doua domenii esentiale: educatia si sanatatea. Daca vom avea scoli bine dotate si profesori bine platiti, atunci vom creste calitatea invatamantului romanesc. De asemenea, este esential pentru orice stat sa ofere cetatenilor sai servicii medicale performante. Daca vom creste alocarile pentru cele doua domenii vitale pentru Romania, atunci sansele ca tinerii nostri sa ramana in tara vor fi si mai ridicate.
Sigur ca fiecare decide pana la urma unde alege sa munceasca, dar am speranta ca lucrurile se vor schimba in bine. In urmatorii ani, investitiile in tara noastra vor depasi 100 de miliarde de euro. Vor fi bani europeni, vor fi fonduri in cadrul exercitiului financiar 2021-2027, dar si bani de la buget prevazuti la capitolul investitii. Intrebarea e daca vom reusi sa absorbim acesti bani, pentru ca o asemenea sansa e posibil sa n-o mai intalnim din 2030 incolo.
Avem proiecte, avem de construit multe in Romania. Vrem sa recuperam decalajele care ne despart de Vestul Europei, o putem face impreuna!.

sursa: Camera Deputatilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

liternet