Eliminarea pensiilor speciale

Cristina-Elena DINU, deputat

sursa foto: Facebook Cristina Elena Dinu

297

Partidul Social Democrat nu renunta la demersul privind eliminarea pensiilor speciale, cu toate ca pana acum nu s-a ajuns la un consens general pe aceasta tema in cadrul coalitiei de guvernare.

In cele din urma, este imperios necesar ca statul roman sa rezolve problema acordarii acestor privilegii, mai ales ca pensiile speciale constituie si un jalon important in implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta.
Cu certitudine, Romania nu are voie sa piarda niciun euro din PNRR, iar abrogarea legii pensiilor speciale este un capitol pe care trebuie sa-l indeplinim cat mai repede cu putinta. In acest sens, conducerea PSD s-a exprimat intotdeuna ferm, iar presedintele Marcel Ciolacu a intarit faptul ca dezideratul va fi indeplinit. Domnia sa a afirmat raspicat ca, dupa desemnarea ca prim-ministru, va promova o lege de asumare a raspunderii in fata Parlamentului, astfel incat sa se rezolve odata pentru totdeauna acest subiect.
Tara noastra trebuie sa edifice oricum reforma sistemului public de pensii si recalcularea pe sistemul contributivitatii a tuturor pensiilor. Proiectul de act normativ elaborat in acest sens se afla in prezent in fluxul parlamentar, urmand sa ajunga la votul din Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala.
Potrivit amendamentelor adoptate deja de Senat, nicio pensie nu va mai putea depasi veniturile din timpul activitatii, fapt ce reprezinta un gest de etica si normalitate pentru toata lumea. Se vor elimina astfel discrepantele flagrante dintre pensiile speciale si cele bazate pe contributivitate, precum si discriminarile existente din acest punct de vedere, chiar si in cadrul acelorasi categorii profesionale. Cu siguranta, este un proiect de lege sustenabil, care va fi pus in aplicare astfel incat sa se tina cont de conditiile referitoare la vechimea in profesie, limita de varsta si stagiul minim de cotizare, care sunt componentele fundamentale ale reformei pensiilor speciale.
PSD este formatiunea care s-a exprimat in mod constant si fara echivoc asuprea definitivarii transarii pensiilor speciale, iar declaratia presedintelui Ciolacu constituie o garantie suplimentara in acest sens.
Discernamantul, responsabilitatea, etica si echitatea trebuie sa fie definitorii pentru exponentii clasei politice, indiferent de optiunile politice. In consecinta, este de asteptat ca, macar in ceasul al doisprezecelea, toate partidele parlamentare sa isi respecte angajamentele luate in fata romanilor, pentru a vota in concordanta cu promisiunile facute privind eliminarea pensiilor speciale. PSD va face cu siguranta acest lucru.

sursa: Camera Deputatilor

Ultimele articole