Efectul Dunning-Kruger

Gelu DIACONU, fost presedinte ANAF
Cand ipocrizia bate impostura
1112

Pentru cei care nu mai tineti minte semnificatia titlului de mai sus va reamintesc ca, in psihologie, efectul Dunning-Kruger defineste “eroarea de apreciere in care persoane incompetente apreciaza eronat competenta lor ca fiind mult mai mare decat in realitate”.

Citez pentru dvs. din Wikipedia:

(…) cei incompetenti:

1. vor tinde sa-si supraestimeze propriul nivel de competenta

2. nu vor recunoaste inalta competenta a celor competenti in realitate

3. nu-si vor da seama de propria lor incompetenta

4. vor recunoaste propria incompetenta anterioara dupa ce vor dobandi un nivel inalt in domeniul respectiv.”

Autorii l-ar putea lua ca studiu de caz pe admirabilul nostru prim-ministru care a parcurs deplin primele 3 etape ale incompetentei in perioada cat se afla in opozitie cat si in mandatul de ministru de finante.

Dupa ce pur si simplu a aruncat in aer echilibrele macro-economice prin deficite structurale cronice si indatorare excesiva, astazi se impauneaza cu o cifra, si anume, cresterea economica provizorie de pe trim.IV anul trecut. Care cifra este mai mare decat a altora (sic!), fara a aminti insa ca economia a scazut cu 3,9% anul trecut chiar daca s-a imprumutat ca bezmeticul pompand cu bani doar in buzunarele bugetofagilor si mai deloc in economia reala.

Dandu-si frau liber imaginatiei fumegande reaminteste despre cat de eficiente au fost masurile luate de el.

Aici atinge stadiul 4 al efectului descris de cei doi profesori americani pentru ca in inconstienta lui astazi lauda IMM INVEST (in fapt un instrument de indatorare suplimentara a agentilor economici, generator pe termen lung de arierate si credite restante), realizat tocmai cu fondurile de garantare si contragarantare pe care in opozitie se lauda in gura mare ca le va desfiinta imediat!

Sau, astazi amana cu lunile TVA -ul de rambursat in timp ce in opozitie promisese ca, odata ajuns la putere, v-a asigura rambursarea in maximum…doua zile!!

Sau, la o motiune de cenzura de prin iunie anul trecut se lauda in fata parlamentului ca a facut digitalizarea ANAF, ca in cateva luni asigura conectarea caselor de marcat (oricum o gogorita cu efect aproape de zero in colectare) si e-facturare…toate acestea fiind astazi la ani lumina de realizarea efectiva. Se chinuie sa le finanteze cu vreo 200 de mil de euro dintr-un iluzoriu PNRR, dupa ce s-au mai cheltuit deja 40 de milioane de euro in ultimii doi ani!!!

As mai avea “n” exemple despre incompetenta lui Florin Vasile dar nu merita efortul…

Pe masura ce se invecheste in functie eu cred ca saracul, asa cum este descris in etapa 4 a efectului Dunning-Kruger, incepe sa realizeze cat de incompetent este insa, politician fiind si avand nevoie de sustinerea prostilor, se impauneaza cu succese nerelevante.

Grav este ca vom suferi cu totii pe acest parcurs al devenirii de sine a unui incompetent sadea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole