Din pacate, Romania NU conteaza la Summitul UE!

Eugen TEODOROVICI
In ”bula” lui Citu, romanii traiesc “fantastik”. Chiar asa?
719

Este o realitate a acestor zile tensionate, in care statele UE se lupta pentru suprematie in ierarhia economica si politica a Europei. Este, pe de o parte, lupta statelor mari si puternice, precum Franta si Germania, dar si a celor mai mici, dar cu puternice interese economice, mai ales in afara granitelor proprii, ce au ca varf de lance Olanda si Austria.

Lupta este si pentru cele 750 de miliarde euro din planul european de relansare economica, de care tarile afectate de pandemie au nevoie, dar pentru care nu s-a ajuns la un acord in privinta modului in care sa se imparta (granturi si/sau imprumuturi).

Unii lideri bat cu pumnul in masa, precum Macron, altii negociaza la sange pentru interesele tarilor lor si pentru ca obtinerea acestor finantari sa nu se faca prin concesii in privinta independentei bugetare ori de alta natura, precum Italia, Spania, Polonia sau Ungaria.

Din pacate, nu stiu care a fost pozitia Romaniei prin reprezentantul nostru, presedintele Iohannis. Am auzit doar niste declaratii sterse, banale dar spuse pe un ton “moderat optimist”. Pentru ca asta se traduce in … vom primi oricum bani si indeferent cat si in ce conditii, noi ne vom bucura pentru ca avem un fel de plan national care se bazeaza exclusiv pe aceste surse de finantare.

Dar intreb: Romania ce a cerut la acest Summit? Pentru ce s-a batut? Pentru ce a negociat la sange? Pentru ce a batut cu pumnul in masa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole