Deficitul ca “sarea in bucate”…varianta PNL

Eugen TEODOROVICI
In ”bula” lui Citu, romanii traiesc “fantastik”. Chiar asa?
431

Deficitul, in sine, nu este ceva rau, asa cum stie orice specialist in finante si sunt multe scoli de gandire economica despre cum e mai bine sa fie acest deficit si despre cum e mai bine sa fie el finantat. Dar acest cuplu de mascarici, Citu-Orban, castiga de departe Premiul Darwin pentru bulibaseala economico-fiscala.
Primul mascarici, Citu, zice ca deficitul e rezonabil. El ar trebui sa stie de cati bani dispune, de cati are nevoie si la ce costuri poate sa se imprumute. Iar Citu zice, in esenta, ca e ok. Celalalt mascarici, Orban, zice ca e ingrijorator deficitul, de parca ar vorbi despre un film de groaza. Bine, el nici nu stie economie, sau administratie publica, sau ceva…orice.

Si atunci, acesti Pic si Poc, se joaca cu nervii romanilor, cu asteptarile pensionarilor, ale mediului de afaceri dar si cu nivelul de trai al parintilor. Orban, probabil, nu vrea sa mareasca pensiile, alocatiile si in general nu vrea nimic din ceea ce ar avea impact social si foloseste deficitul ca o scuza. Citu, mai habarnist politic, vorbeste despre deficit in termeni tehnici, fara sa inteleaga gandirea presedintelui sau si-l lasa pe acesta in offside. Atata pot, atata fac. Vorba romanului, unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Mai interesant este altceva: deficitul o fi rezonabil, dar nu e folosit pentru nimic relevant. Nici mari proiecte publice, nici sprijin pentru mediul de afaceri si nici pentru cresterea nivelului de trai al romanilor. Deficitul nu este un manechin, sa-l pui in vitrina si sa te lauzi cu el. El trebuie pus la lucru in folosul tarii, iar aici atat Citu, cat si Orban au esuat lamentabil.

Datoria guvernamentala a crescut, iar imprumuturile ating record luna de luna. Asta in timp ce economia merge in cap, locurile de munca se evapora ca un cub de gheata la soare, preturile cresc, agricultura este lovita de seceta, productia industriala este lovita de pandemie, HORECA este tinuta cu lacatul pe usa, iar administratia publica face viata mai grea firmelor, nu mai usoara.

Deci, deficitul ca deficitul, dar cu economia ce facem?

#pnlEGALincompetenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole