De ce castiga Firea?

Sorin ROSCA-STANESCU
Caracatita Arafat
681

Public, din nou, pronosticul meu. Am certitudinea ca Primaria Generala a Capitalei va fi castigata din nou de Gabriela Firea. Si, pentru a doua oara, principalul ei adversar, Nicusor Dan va fi ingenuncheat. Pe ce argumente ma bazez?

1. In Bucuresti, mai mult decat oriunde in tara, cetatenii aleg omul si nu partidul sau doctrina.

Nicusor Dan si-a circumcis atacul, ofensiva mediatica, temei luptei impotriva comunismului. Vezi Doamne, daca bucurestenii o aleg pe Gabriela Firea, ne intoarcem la comunism. Sau si mai rau. Sub cizma Moscovei. In timp ce Gabriela Firea vorbeste exclusiv despre proiectele pe care le are in vedere. Si, evident, puncteaza cu lucrurile bune pe care le-a facut in primul mandat. Si sunt destule.

Bucuresteanul nu mananca in 2020 doctrina pe paine. El pur si simplu vrea sa o duca mai bine. Nu stie cat va avea de castigat de pe urma celui de-al doilea mandat al Gabrielei Firea. Dar stie ca nu castiga nimic, daca edilul este concentrat, ca un Don Quijote modern, asupra unei lupte cu stafiile trecutului.

2.Gabriela Firea se afla intr-o campanie non-stop de patru ani. Nicusor Dan, intr-o contracampanie.

La fel ca presedintele Romaniei, premierul Romaniei, primarul general al Capitalei, vrand-nevrand, intretine o campanie mediatica continua. O capitala are atat de multe probleme, atat de multe proiecte in curs si atat de multe proiecte realizate, incat oricine ar fi edilul are ce sa spuna, iar cetatenii vor fi mereu curiosi sa-l auda. Nicusor Dan porneste la lupta cu un dublu handicap. Tot ceea ce a facut mai notabil a fost sa se transforme intr-un Gica contra. Din aceasta postura, nu a fost proactiv. A incercat doar sa fie un ecou negativ al spuselor Gabrielei Firea. Si, evident, nu a starnit niciun fel de curiozitate publica. Nici macar printre fanii sai.

3. Firea convinge si cand e vulnerabila. Nicusor Dan – nu – nici cand se afla pe un teren solid.

Pentru a exemplifica, ma voi referi la cea mai grava problema a Capitalei – termoficarea. O zona si o imensa harta totodata pe care bucurestenii nu o vad. Ii simt din plin efectele. Termoficarea merge rau.

Chiar daca nu este corect, Firea este cea aratata cu degetul. Nicusor Dan s-a dovedit incapabil sa formuleze la acest capitol acuzatii cat de cat convingatoare. Pana si pe acest teren mlastinos, nepotrivit pentru o batalie politica, Firea iese in castig.

Pentru ca demonstreaza – si pe buna dreptate – ca reteaua de conducte de sute de kilometri e putreda de multa vreme. Si ca nimeni, cu exceptia ei, nu a facut ceva in ultimii 30 de ani.

4. Firea are o echipa vizibila. Echipa lui Nicusor Dan nu se vede.

Gabriela Firea a aliniat in jurul ei propunerile de consilieri. Pe municipiu. Sunt nume grele, personalitati care au facut in viata lor lucruri care au ramas in istorie, unii dintre ei mari profesionisti in domeniile lor si nu doar in politica, cum este, de pilda, profesor universitar doctor Petre Roman. Sub aspectul perceptiei publice, in jurul lui Nicusor Dan este vid. Acest vid nu este de bun augur sub aspect electoral.

Cititorul isi poate pune intrebarea daca eu, Sorin Rosca Stanescu, sunt un fan Firea. Ei bine, sunt. O sustin si ma voi numara printre votantii ei. Si iata de ce:

1. Am intrat in Parlament ca senatori ai Romaniei in acelasi timp. Eu inscris in PNL, Firea inscrisa in PSD. Eu am fost consilier al presedintelui liberal Crin Antonescu, Firea a devenit purtator de cuvant al PSD. Si tot impreuna am lucrat in Comisia pentru Cultura. O cunosc deci indeaproape, nu numai ca gazetar, ci si ca om politic.

Ce am observat? Este extrem de tenace. Are o putere de munca formidabila. Rezista la stres. In timp ce Nicusor Dan este permanent stresat, iar in Consiliul General a dovedit ca este un chiulangiu.

Firea este eleganta in comportament, dar, cand e necesar, devine dura. Nu uitati ca ne-am aflat in partide care, la un moment dat, s-au luat de par. Intre noi doi au existat dispute politice reale. Stiu sa-mi evaluez si, daca este cazul, sa apreciez un adversar.

2.Firea este interesata de binele obstesc. A dovedit asta ca parlamentar. Din plin. Fara sa-si fi propus in cei patru ani sa devina primar general al Capitalei. Au fost si sunt putini senatori, care se scoala devreme pentru a face declaratii politice in fata unei sali aproape goale si in absenta celor mai multi dintre jurnalisti. Firea facea acest lucru cat se poate de des.

A dovedit Nicusor Dan ca este cu adevarat interesat de soarta cetatenilor Capitalei? Cand? Cum? Incercand doar sa demoleze ceea ce construiau altii?

3. Sunt oare subiectiv sustinand-o pe Gabriela Firea? Si da, si nu. Sunt subiectiv, pentru ca atunci cand nici ea insasi nu se gandea la un proiect atat de indraznet, eu i-am sugerat sa intre in competitie pentru pozitia de primar general. A fost socata. Si mi-a marturisit ca nimeni nu i-a propus asa ceva. Si ca nu crede ca partidul o va sustine. Si ca in prealabil o va propune. Eu am insistat sa incercam sa facem ceva valuri. Sa lansam baloane de incercare. Si sa vedem care vor fi reactiile. Intuitia imi spunea ca sosise momentul ei. Si a sosit. Partidul a propus-o. Iar ea a performat in campanie. Si da, sunt si obiectiv. Pentru ca, luptandu-se pentru bugetul Capitalei si pentru o serie de acte normative indispensabile bunei functionari a Bucurestiului, si-a asumat sa intre in coliziune cu conducerea PSD. Si, dupa cum se stie, pentru o vreme a devenit indezirabila. Guvernele PSD i-au dat peste degete. In loc sa o sustina. Iar partidul a marginalizat-o. Dar a mers inainte. Pentru ca este tenace.

In mod deliberat, nu m-am referit la ceilalti competitori. Singurul care conteaza in aceasta ecuatie ar fi Traian Basescu. Acesta va lua mai multe voturi de la Nicusor Dan decat de la Firea.

CE A FACUT GABRIELA FIREA IN MANDATUL SAU DE PRIMAR GENERAL.

200 de cladiri pericol public puse in siguranta, 20 consolidate

Peste 150 milioane de euro ajutoare acordate de municipalitate

630 de noi mijloace STB

Bulevardul Liviu Rebreanu, soseaua Iancului-Pantelimon, modernizate

Podurile Grant si Straulesti, Pasajele Nicolae Grigorescu, Sudului si Doamna Ghica, Prelungirea Ghencea

Arcul de Triumf reabilitat

6,6 milioane de euro pentru maternitati

Spital Metropolitan cu 1.000 de paturi in constructie

Pasajul Doamna Ghica, finalizat in toamna acestui an

sursa: Corectnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole