Creste numarul cocoaselor

Cornel NISTORESCU
Am inceput sa inteleg de ce presedintele Romaniei n-a redactat si n-a initiat nici un proiect de tara. Nu stie si nu poate. Si nu-i pasa!
784

Ne-am ars! Ne suim pe a doua cocoasa a pandemiei. Camila pandemiei devine din ce in ce mai amenintatoare. Explicatia este simpla. Oamenii nu se mai tem de coronavirus. Fac bascalie pe seama lui si pe seama celor care ne conduc in asa-zisa lupta cu acesta. Rid si de cei care iau in serios infectarea si prericolul. Sunt romanii inconstienti? Spritul lor ludic sta la baza producerii unor asemenea efecte? Isi bat joc de COVID- 19? Sau ne aflam intr-o situatie si mai traznita. Neincredrea in pandemie tradeaza si o neincredere in guvernanti?

Risul compatriotilor nostri contine o cumplita bascalie la adresa celor care ne conduc. Nu mai pot sa-i injure pe la televiziuni sau la microfoanele unor mitinguri. Cirtesc doar prin magazine si in piete. Rid de ei pe Facebook si se poarta de parca n-ar exista nici un COVID- 19. Este aceeasi atitudine fata de mesajele autoritatilor, niste mesaje care fug ca apa de pe gisca. Ai zice ca n-ar fi fost transmise de guvernanti, ci de dusmanii lor. Nu suntem unicii! Din discutiile pe care le-am avut cu prieteni din mai multe tari europene, mai ales din sudul continentului, atitudinea este aceeasi. Batrinii mai poarta masca si se feresc, in vreme ce tinerii ignora sau isi bat joc. Ce legatura are bascalia romanilor cu nepasarea spaniolilor sau cu ironia francezilor si cu dispretul italienilor? Simplu! Nu este vorba de descoperirea antidotului sau a unor consecinte suportabile. Mai degraba, este vorba de aceeasi neincredere in pericolul SARCOV 2, nascuta din sirul bilbelor guvernamentale. Altele in Romania decit in Italia si altele in Franta fata de Spania.

In fiecare tara, comunicatorii au orbecait si au improvizat. Circul cel mai mare in materie a fost in SUA. Ca un facut, pandemia de coronavirus a prins Europa cu o garnitura de politicieni de mina a doua si a treia. Campaniile de comunicare, masurile luate, pline de improvizatii si de greseli, au contribuit si ele la pierderea credibilitatii autoritatilor si la anularea precautiilor. In plus, scrisul pe Facebook a umplut si el universul de parerisme de tot soiul, care mai de care mai aiuritoare. Numai infectatii trecuti pe la reanimare ce mai cred in pericolul COVID 19.

Culmea este ca nici numarul mortilor nu a fost de natura sa zguduie nepasarea unora, necum sa tempereze imaginatia si neincrederea. S-au gasit nenumarate explicatii, basme, legende si zvonuri care sa impinga populatia intr-o confuzie totala. Cresterea amenintatoare din aceste zile abia ce ne demonstreaza ca pandemia este reala si ca virusul este periculos, ca, vorba adormitului nostru, “nu doarme”. Numai ca aceasta crestere, asa-zisa a doua cocoasa, este simultana cu a doua mare cocoasa a neincrederii.

Fotografia din biroul premierului, facuta la cheful de ziua lui, petrecerea lui Rares Bogdan, intelepciunea de lemn a presedintelui Iohannis, panseurile lui Streinu-Cercel si ale profesorului Rafila, “geniala: colaborare intre Politie si Biserica pusa la cale pentru noaptea de Inviere, prestatiile impiedicate ale lui Marcel Vela, toate fac din fiecare roman un analist de pandemie care sa se creada mai destept decit guvernantii.

Va ramine in antologia campaniei de combatere a pandemiei intelepciunea schioapa a lui Klaus Iohannis:

Este normal sa tratam cu toata seriozitatea situatia generata de aparitia cazurilor de coronavirus in Europa si de confirmarea unui caz pe teritoriul Romaniei, dar nu exista niciun motiv real de panica. Infectia cu acest virus provoaca in marea majoritate a cazurilor doar simptome usoare, dureri in gat, tuse si febra, ca in orice raceala”.

Se mai poate recupera increderea pierduta in comunicarea autoritatilor? Cu un Grup de Comunicare Strategica necunoscut si acoperit ca o rezidenta de spioni, cu un discurs flecar pe la televiziuni si cu folosirea amenzilor, ca mijloc de constringere, nu cred ca ne putem astepta la cine stie ce diminuare a contaminarilor. Mai degraba soarele fierbinte de vara si briza marii ne pot fi de folos.

Cit de credibil poate fi ministrul de Interne cind la el in toata regiunea de sud vest este cunoscut ca un cal breaz? Dosarele sale nu ies pentru ca procurorii nu „servesc” cercetarea indivizilor aflati la putere. Acelasi lucru se intimpla cu becherii implicati in achizitii si afacerile economice ale statului.
si, atunci, ce ne facem?

Eu cred in pericolul infectarii cu noul coronavirus, dar nu cred in priceperea celor care ne conduc si nici in capacitatea lor de a reface puntea de incredere cu populatia.


Preluare de pe Cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole