Conceptul corporatist de ”amenintare” existentiala (II)

Gheorghe PIPEREA
694

Comportamentul GAFAM (google, apple, facebook, amazon, microsoft) se regaseste si la emulii lor chinezi, precum si la corporatiile Big Pharma si Big Finance.

Pentru banci, deponentii si imprumutatii, mai ales cei care fac credite pentru a consuma si cei care au tendinta de supra-indatorare, sunt conditii sine qua non ale existentei si supravietuirii lor. De aceea, atunci cand bancile din Romania au fost nevoite sa ”dea piept” cu legea darii in plata (care este un instrument pus la indemana consumatorului pentru a-si negocia cu banca o reducere a poverii datoriei sau o stergere a datoriei), au considerat-o amenintare exinsentiala. Ca sa dai credite in continuare (ori pentru a da mai multe credite), trebuie sa ai (inca) credite in derulare; totalul creditelor in derulare reprezinta ”garantia” pe care banca trebuie sa o furnizeze pentru a da alte credite; creditele neperformante se vand la doi lei din exact acest motiv. Stergerea prin dare in plata a tuturor (sau a unei mari parti) creditelor ipotecare in derulare ar insemna disparitia totala sau partiala a levierului de care bancile dispun, in mod exclusiv si privilegiat sa dea alte credite.

Pentru corporatiile Big Pharma, bolnavii (inclusiv cei potentiali sau asimptomatici) sunt esentiali pentru afacerea farmaceutica. Oamenii sanatosi, oamenii informati, pacientii care isi stiu sau isi cer drepturile, oamenii care cer tragerea la raspundere pentru daune cauzate de medicamente, vaccinuri, dispozitive medicale si proceduri medicale cu defecte sau gresite (malpraxis) sunt amenintari existentiale pentru Big Pharma.

Serviciile secrete (si politicienii lor – marioneta) au decis ca acest gen de corporatii Big Tech – Pharma – Finance sunt esentiale pentru edificiul statului profund (care se bazeaza tot pe monitorizarea si supravegherea continua a populatiei), motiv pentru care au imbratisat entuziast si au girat capitalismul de supraveghere. Impreuna cu serviciile secrete ale marilor puteri economice, aceste corporatii formeaza acum un binom indestructibil si impenetrabil.

De aceea suntem in mod continuu si in cele mai mici detalii supravegheati. Suntem toti suspecti, motiv pentru care trebuie sa dam mereu detalii din care sa rezulte ca ne putem proba nevinovatia – ca nu suntem nici teroristi, nici traficanti, nici spalatori de bani negri, nici corupti, nici evazionisti. Din supravegherea noastra continua se fac si colosale averi, si caramizi trainice ale tiraniei.

Concurenti sau clienti/consumatori – toti suntem captivi ai acestui sistem, incoltiti si cu spatele la zid, pentru ca nu mai exista alternativa (there is no alternative – TINA) la acest model de ”afaceri”.

Noi nu suntem doar tinta acestui continuu asalt care a condus la incoltire – noi suntem recolta, noi suntem materia prima.

A incerca sa blochezi cumva acest rapt continuu sau sa iesi din aceasta captivitate se constituie in amenintari existentiale pentru corporatiile Big Tech, Pharma sau Finance.

De aceea, este vital ca noi toti sa fim controlati si supravegheati permanent, pentru a nu putea trece dincolo de zidul informational al ”aproape-magicului”, al alchimiei din cele trei domenii.

De aceea este ”admisibil”, in ciuda oricarui argument rational, ca o simpla apasare pe buton sa te exproprieze instantaneu de o parte esentiala a amprentei tale personale, a identitatii tale – informatiile cu caracter personal, care vor fi utilizate, ulterior, pentru a-ti prezice si chiar confectiona comportamentul si consimtamantul la achizitii, pentru a te transforma intr-un avatar informatic, materie prima pentru ”produsele predictive” pe care comerciantii le cumpara de la corporatiile Big Tech, Pharma sau Finance la preturi cvasi-infinite, fie ca esti utilizator, pacient (a)simptomatic sau debitor supra-indatorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *