Conceptul corporatist de ”amenintare” existentiala (I)

Gheorghe PIPEREA
In perioada pandemiei, peste 20 de mii de miliarde de dolari au fost tipariti
1102

Modul cum reactionam emotional la provocari si oportunitati, alegerile pe care le facem, mai mult sau mai putin rational, lucrurile pe care le insufletim sau carligele cu care ne agatam de anumite persoane, toate acestea sunt o parte din ceea ce suntem, din identitatea noastra, si nu ar trebui sa fie monetizate de nimeni, mai ales daca sunt culese fara voia sau stiinta noastra.

Cu toate acestea, traim intr-o lume din ce in ce mai digitalizata, intr-o conexiune ubicua si aproape permanenta, inevitabila, (de) unde se colecteaza si ni se extrag toate informatiile cu caracter personal, aparent nesemnificative, pe care le ”producem” cu fiecare click pe internet, cu fiecare up-grade al unui dispozitiv electronic, cu fiecare actualizare (obligatorie) a datelor cu caracter personal. Ulterior, aceste informatii sunt prelucrate si transformate in ”produse predictive”, care sunt estimari comportamentale sau chiar certitudini ale achizitiilor noastre viitoare (comerciale, ideologice, politice sau religioase).

Corporatiile Big Tech fac din colectarea de date cu caracter personal si din supravegherea si captivitatea utilizatorilor principalul lor model de business.

Colectorii auto-imputerniciti ai acestor informatii, proprietari prin ocupatiune ai acestor predictii comportamentale, pot pretinde orice pret pentru aceste predictii – in bani sau in drepturi si libertati neutralizate, in legi si jurisprudente protective, in reduceri sau scutiri de taxe si impozite, in auto-reglementari si ”valori ale comunitatii” proprii, care au caracter a- sau anti-national sau care anuleaza culturi ori credinte religioase ori care cenzureaza opinii si credinte.

De aceea, acesti colectori vor face orice sa se asigure ca nu vor fi deposedati de produsele ”lor” predictive, recoltate de la noi.

De aceea si-au construit fortarete digitale, aparate de ziduri groase, legale si contractuale, si de santuri adanci si largi, din protocoale informatice impenetrabile si ineluctabile, ziduri si santuri strajuite de armate de lobbysti, avocati si consultanti.

Directiva europeana privitoare la protectia datelor cu character European (GDPR) nu numai ca a iesit prost si ineficient de sub bagheta birocratilor bruxelezi (impanati cu fosti sau viitori lucratori ai Big Tech, dupa ”principiul” usii rotative), dar s-a si transformat rapid intr-o metoda foarte eficienta de a culege in continuare, aparent legitim, informatii personale despre noi, puse chiar de noi la dispozitia lor, gratuit. In plus, ceea ce putea fi considerat ilegitim pana la GDPR, acum este ”spalat” prin apasarea zisului buton, gest cu care acceptam inconstient (dar legally binding), ca furtul de pana acum s-a transformat, retroactiv, in ceva onorabil si respectabil.

Lobby-ul, sponsorizarile politice, principiul ”usii rotative” (revolving door) precum si armatele de consultanti si avocati utilizate pentru a apara la baioneta transeele fortificatiilor celor trei mari tipuri de corporatii, completeaza tabloul socant al capitalismului de supraveghere, care domina lumea contemporana si o determina la involutie severa. Aceasta este sursa insaracirii accentuate a populatiei vestului si, mai ales, sursa regresiei democratice, demografice si culturale care afecteaza civilizatia occidentala.

*la Bruxelles sunt peste 10 mii de firme de lobby, la Washington, 30 de mii

**in campania electorala americana pentru prezidentialele de anul acesta s-au cheltuit 14 miliarde de dolari

***marile corporatii furnizeaza birocrati, fostii birocrati lucreaza in marile corporatii

1 comentariu la “Conceptul corporatist de ”amenintare” existentiala (I)

  1. Eu, ca persoana simpla, libera (deocamdata), nu am nimic impotriva progresului, care este indispensabil, atat timp cat nu imi afecteaza sanatatea, gandirea, drepturile si libertatile. Dar se pare ca progresul tehnologic , incluzand inteligenta artificiala, este folosit in scopuri marsave. Nu toate tarile sunt pregatite pentru era digitala, si una dintre ele este Romania. Tara unde traiesc de multi ani, este una dintre cele mai avansate tari in domeniul tehnologiei, dar nu este folosita in detrimentul populatiei. Aici nu s-au inchis scolile, doar pe perioada vacantelor, cu toate ca nu exista casa in care sa nu fie cel putin 2 calculatoare, 2 tablete, 2 telefoane. Nu exista casa fara internet, dar se duce o lupta crancena din partea populatiei impotriva implementari tehnologiei 5G. Unde este Romania?. Este pregatita pentru era digitala, cand 50% din populatia tarii o reprezinta mediul rural, unde majoritatea nu au curent electric, nu au canalizare, dar se investesc miliarde in implementarea tehnologiei 5G, si a inteligentei artificiale?. In ce scop?. Directorul unui mare centru de inteligenta artificiala din China, la un simpozion, intrebat fiind daca va afecta negativ omenirea, afirma: ” Este un progres urias, dar depinde in ce scop va fi folosita de guvernele lumii”. Dupa aceasta declaratie, a fost un reportaj cu interviuri luate multor oameni din diferite domenii, despre cum va afecta inteligenta artificiala omenirea. Foarte multi au spus in primul rand ca vor disparea foarte multe locuri de munca, care vor fi inlocuite de roboti, va fi haos, iar majoritatea vor muri de foame. Romania nu este pregatita pentru era digitala, dar tinand cont ca nu vor mai exista firme romanesti, numai straine cu tehnologie avansata, unde nu vor fi folositi muncitori, doar roboti, iar romanii vor fi obligati sa scurme tarlalele si abatoarele in strainatate, nu ma mira graba nazistului de a digitaliza si robotiza tara. In 30 de ani, in care nu s-a facut 1 m de autostrada, nu s-a construit un spital, nu s-a construit o scoala (dar s-au inchis pe banda rulanta), nazistul vrea sa construiasca 4000 Km de autostrada, si 40 de scoli cu internate si cantine. Nici asta nu ma mira, doar strainii au nevoie de autostrazi pentru a scoate produsele din Romania, catre tara mama, au nevoie de scoli cu internate pentru copiii sclavilor de pe campuri si abatoare din strainatate. Romania trebuie sa o predea nazistul la cheie strainilor, inclusiv cu tehnologie 5G, autostrazi, si restul companiilor si bancilor care au supravetuit pana ieri. Asa v-a lucrat nazistul „pas cu pas”, de va ingropat de tot, nu numai economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole