Ce uita sa spuna Florin Citu cand iese sa se laude

Stefan Radu OPREA, senator
Vedem un esec in cazul liberalizarii pietelor de enegie si gaze
1065

Premierul Citu a iesit astazi sa se laude.

Dar nu merita felicitat chiar daca Standard & Poor’s a schimbat perspectiva de tara de la negativ la stabil.

Ce uita sa spuna Florin Citu: ca a reusit sa aduca ratingul acolo unde il lasase PSD, adica la stabil. Va readuc aminte ca S&P modificase perspectiva in decembrie 2019. Citu, ministrul finantelor publice, a dus deficitul bugetar la un record istoric in acea perioada, ceea ce a generat decizia S&P de scadere a perspectivei la negativ.

Sunt de acord cu premierul Citu ca antreprenorii sunt adevaratii eroi. Daca au reusit sa supravietuiasca este numai meritul lor. Guvernul PNL si apoi cel al coalitiei de dreapta au „reusit performanta” de a acorda cel mai mic sprijin direct mediului de afaceri. Doar 2,4% ca pondere din PIB conform FMI. (Suntem langa tarile din Africa, nu langa Statele Membre UE).

S&P justifica decizia de acum prin perspectiva absorbtiei fondurilor europene din PNRR. Dar in generarea programului Next Generation EU, Florin Citu nu a avut niciun merit. De ce ar trebui felicitat? Deocamdata PNRR-ul propus de PNL a primit nota 4 la Bruxelles. Si nici cel propus de USR nu are perspective mai bune.

Si la final doua intrebari:

1. Oare merita pretul platit? Adica acela al saracirii populatiei!

2. Daca Florin Citu stia ca perspectiva se va imbunatati, ceea ce ar trebui sa duca la scaderea dobanzilor cu care te imprumuti, atunci de ce am imprumutat saptamana trecuta 3,5 miliarde euro cu o dobanda monstruoasa, de 14 ori mai mare ca a statelor vecine?

Stabilitatea tarii nu se obtine prin declansarea crizelor politice. Deci, Florin Citu, ne te lauda atunci cand nu ai motive. Guverneaza daca esti in stare, daca nu pleaca acasa!

P.S. Bugetul alocat pentru 2021 pentru agentiile de rating este cu 216% mai mare decat cel din 2020. Practic, in acest an s-au alocat 7,88 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole