Ce naiba se intimpla cu noi?

Cornel NISTORESCU
Am inceput sa inteleg de ce presedintele Romaniei n-a redactat si n-a initiat nici un proiect de tara. Nu stie si nu poate. Si nu-i pasa!
944

La Bruxelles, intr-un „moment istoric” pentru obtinerea „unui acord istoric”, Romania nu s-a vazut. Asta mai ales pentru ca presedintele Romaniei nu s-a „miscat” de nici un fel. A obosit din cauza lungimii discutiilor si negocierilor!? Presedintele Iohannis a aparut doar in citeva cadre luate in pauze. Sunt imagini fotografice sau video in care el trece prin cadru si ii da un cot lui Sebastian Kurz, mai mult ca sa-i atraga atentia ca este pe acolo si se alatura discutiei si apare ca obiect de decor in alte citeva cadre cu Angela Mekel si cu Emmanuel Macron. In rest, nimic!

Nici Romania nu este mentionata de agentiile de presa decit la capitolul participanti si pe lista finala a bugetelor repartizate. Nici o agentie straina si nici o declaratie de participant nu precizeaza o obiectie, o solicitare, o nemultumire sau macar o interventie speciala a lui Klaus Iohannis sau a cuiva din delegatia necunoscuta care l-a insotit. Adica cum? Am facut doar figuratie? Presedintele nostru a fost singur si a hotarit totul de parca el era trimisul divin al Romaniei, adica tara, poporul, Guvernul, Parlamentul si SRI-ul la un loc.

Romania nu a cerut nici fonduri suplimentare pentru agricultura, nici pentru combaterea subdezvoltarii, nici pentru infrastructura? Sau, daca a facut-o (nimeni nu ne-a spus asta! ), a facut-o soptit sau milogit? Nu a considerat presedintele ca ar trebui sa solicite fonduri pentru dezvoltarea unor sectoare aflate in dificultate? Nu a avut argumente? Nu l-a bagat nimeni in seama? Pentru ce nu si-a luat alaturi consilieri, experti si ministri care sa acopere zonele sale de ignoranta si nepasare? Ca sa nu-i acopere frizura in cadrele filmate pentru televiziuni? Ca sa nu stim ce a negociat dinsul la Bruxelles? Cum a obtinut Klaus Iohannis cele 79,0 miliarde la Bruxelles din moment ce nu s-a opus niciodata, nu a cerut, in mod expres, nimic? A negociat in particular? Cu cine? Cu Angela Merkel? Cu Emmanuel Macron? Presupun ca nu cu premierul olandez! N-ar fi fost normal sa mai asiste cineva si sa stim in ce conditii si cu ce obligatii? Deocamdata, nu avm nici o marturie, nici o fotografie, nici un document care sa arate cum am obtinut „impresionanta suma de 80 de miliarde”.

Sa revenim la secventele video cu Klaus Iohannis la Bruxelles. Birna noastra transilvana a ocupat doar pozitia unui obiect de decor. Toate personalitatile Europei purtau masca si aveau de spus ceva in apararea intereselor tarii lor. Klaus Iohannis n-a purtat nici masca si nici pentru interesele Romaniei n-a dat semne ca s-ar fi luptat. Explicatia ca la Bruxelles purtarea mastii nu a fost obligatorie este probabil acoperita printr-o prevedere de protocol. Conform comunicatului Administratiei Prezidentiale, la toate intilnirile oficiale, „inaltul reprezentant roman” ar fi purtat respectiva masca. In loc de comunicat, mai bine ne expediau citeva fotografii cu fata mascata a presedintelui. Altfel, nu ne ramin de folosit decit caricaturile!

Din punctul de vedere al insistentelor cu care presedintele i-a indemnat pe romani sa poarte masca si sa se spele pe miini pentru a evita aceasta „gripa simpla”, comportamentul sau de la Bruxelles este ceva care sta intre prostie, dispret si nepasare. Nu poti moraliza un popor care a inceput sa te dispretuiasca pentru ca apoi sa faci exact acelasi lucru pentru care ii admonestezi. Sau, o poti face doar daca il dispretuiesti. Si, in cazul prostului, cel mai adesea, cine zice ala este!

De ce Klaus Iohannis n-a purtat masca la Bruxelles? Din aceleasi ratiuni pentru care n-au purtat masti nici cei din gasca liberala la aniversarea lui Ludovic Orban din cladirea guvernului. De ce presedintele nu i-a admonestat si nu le-a cerut demisia? Pentru ca masca, in gindirea sa (nu in declaratiile sale!) este o bagatela. Dupa cum o bagatela a fost sa poarte masca la Bruxelles. in lupta sa pentru fonduri, creierul sau nu se putea oxigena in prezenta mastii! Si ce daca ofenseaza o populatie bulversata de atitea decizii confuze si de atatea afirmatii cretine, facute de la virful Romaniei? Nu ea l-a ales? Si ce daca romanii observa ca presedintele nu s-a batut pentru nici o cauza importanta pentru tara lor in reuniunea de la Bruxelles? Ce conteaza? Este presedintele Romaniei pentru inca patru ani! si, daca se supara pe Constitutie, nu mai pleaca decit la calatoria spre Portile Raiului.

Am asteptat trezirea presedintelui din oboseala luptei din cele patru zile de negocieri (!!!???) spre a afla citeva detalii despre fondurile laudate. Cit imprumut, cit subentie, cit cotizatie, cit ajutor de relansare? Klaus Iohannis s-a dus la Craiova la fabrica Ford ca sa se arate si ca sa ne mai scoata ochii inca o data, nu ca sa explice poporului roman si institutiilor ce s-a negociat la Bruxelles, ce strategie a avut, ce a cistigat si ce a pierdut. Cu o nesimtire de primar etern, el a ramas la aceleasi generalitati de laudaros grosier. De ce? Pentru ca are tupeul sa dispretuiasca argumentele celor care au dreptate. Si pentru ca are o piele groasa de politician dimbovitean. Klaus Iohannis inghite broaste de parca ar minca seminte. Cel putin o data pe saptamina, mai inghite cite o remorca sau cite un tanc, si zimbeste satisfacut si mindru de parca ar fi fratele lui Einstein. In fapt, si in Palatul Victoria si la Cotroceni si la Bruxelles, Klaus Iohannis este acelasi. Absent total. Nu intelege ce rol joaca, nu are suficiente sinapse pentru a incerca sa se implice in corectii la mersul dezordonat al lucrurilor. Asa cum s-a romanizat Raed Arafat in baile de succes din cloaca Bucurestior, asa s-a bucurestenizat si sasul Iohannis in politica si, mai ales, in Palatul Cotroceni.

Ce naiba se intimpla cu noi? Avem mai multi contamnati si morti decit in stare de urgenta si zicem ca lucrurile sunt sub control. Ne ameninta un val urias de infectii si noi pompam pareri in exercitii de optimism. Obtinem mai putini bani decit puteam atrage la istorica reuniune de la Bruxelles si zicem ca am repurtat un mare succes.

Ma sperie gindul ca oamenii nu mai cred nici macar in lucrurile de natura evidentei iar Guvernul si Presedintia se arata a nu fi capabile sa depaseasca nici etapa mastii si a spalatului pe miini!

Preluare de pe Cotidianul.ro

1 comentariu la “Ce naiba se intimpla cu noi?

  1. Nu avem Români cu coloană vertebrală !Vai de Romîia , cu negociatori în genunchi și cu plecăciuni în fața „ Înaltei Porți
    !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *