Capitularea pas cu pas

Sorin ROSCA-STANESCU
O lege a suveranitatii nationale?
513

Aparent, ieri am asistat la o spectaculoasa reconciliere. Intre PNL si USR-PLUS. Concretizata printr-o fituica, anexa la protocolul politic dintre cele trei partide ale coalitiei. Cine a castigat si cine a pierdut? De ce impacarea va fi doar temporara?

Pentru toate cele trei partide, cel mai mare pericol este concretizarea proiectului lui Klaus Iohannis de a-l plasa pe generalul Nicolae Ciuca la conducerea Executivului. Ludovic Orban stie, pentru ca a trait pe propria piele aceasta experienta, ca Ciuca, daca vine la Palatul Victoria, ii matura toti oamenii pe care i-a plasat acolo si, odata cu acestia, va fi pusa sub semnul intrebarii intreaga increngatura de interese liberale. S-ar duce pe apa sambetei si dramul de putere care i-a mai ramas si pe care o mai poate exercita prin intermediul lui Florin Citu. Consecinta in plan politic ar fi ratarea oricarei sanse de a continua sa conduca PNL dupa Congresul din toamna. Cat il priveste pe Florin Citu, eliminat din pozitia de premier, acestuia ii va fi imposibil sa se mai bata pentru presedintia PNL. In plus, o serie de ilegalitati, care ar urma sa fie descoperite de Ciuca si de oamenii acestuia, s-ar putea sa aiba un efect devastator asupra sigurantei sale personale. Pentru ca DNA sta la panda si asteapta doar un semnal pentru a-i lua intregul Executiv la puricat. Plasarea generalului Nicolae Ciuca in fruntea Exectivului il avantajeaza in mod cert pe Klaus Iohannis, dar la fel de cert strica si jocurile UDMR. Ca sa nu mai vorbim despre USR. Care abia simtise gustul puterii si al cascavalului.

Frica a pazit bostanaria. Pana una alta. Si astfel s-a ajuns intr-o situatie de-a dreptul ilara. Vlad Voiculescu a plecat de la Ministerul Sanatatii, dupa ce Florin Citu si-a incordat la maximum muschii. In baza regulii constitutionale conform careia premierul poate schimba componenta echipei cu care lucreaza. Pana la acest punct, logica a functionat. Apoi s-a fracturat. Zile in sir, cat a durat criza si a incasat injuraturi, Florin Citu, sustinut in aceasta operatie de intreaga suflare PNL, a insistat asupra unui principiu corect. Si anume ca este dreptul sau constitutional de a ejecta din Guvern un ministru cu care nu poate lucra in conditii bune si ca, de asemenea, este dreptul sau constitutional de a alege un alt ministru, dintre mai multe propuneri pe care urma sa le faca partenerul sau de coalitie. Apoi, pe o fituica, un veritabil bilet de papagal, Ludovic Orban a semnat alaturi de ceilalti presedinti de partide, ca in viitor nici Citu, nici vreun alt premier al majoritatii nu va mai putea fi eliminat din teren fara o evaluare facuta ca la carte si fara, atentie, consultarea partenerilor politici. Si daca acestia nu sunt de acord? Fituica nu ne mai spune ce se va intampla. Si, colac peste pupaza! Premierul nu mai are dreptul sa aleaga dintre mai multe propuneri inlocuitorul lui Voiculescu. Asa cum au declarat si el, si presedintele PNL, sunt dispusi sa primeasca in echipa ceea ce li se serveste de catre USR. Buna treaba! Daca tragem linie si ne intrebam ce a castigat pana la urma PNL din aceasta confruntare cu USR-PLUS, pe tabela de marcaj vom putea scrie in cel mai bun caz cifra 0. Singura formatiune politica pe care o putem trece la pozitiv, pentru ca si-a manifestat din nou echilibrul si seriozitatea, este UDMR.

Presedintele Klaus Iohannis este si el in castig. In ciuda faptului ca „majoritatea sa” si „Guvernul sau” s-au macinat si s-au auto-insultat zile in sir. De acum incolo, terenul este si mai bine pregatit pentru a-l putea aduce pe Ciuca la Palatul Victoria. Inca o criza care, cu certitudine, va surveni curand, ii va permite lui Klaus Iohannis sa puna in mod ferm piciorul in prag.

Cat priveste PSD, cel mai mare partid din Romania si castigatorul care nu a luat nimic al ultimelor alegeri parlamentare, s-a facut din nou de ras, plasandu-se intr-o pozitie de ofsaid. Dupa mai multe balbaieli, a sfarsit prin a declara sus si tare ca va intia o motiune de cenzura impotriva Guvernului Citu, muscand astfel momeala intinsa de presedintele Klaus Iohannis. Ei bine, ce va face acum? Pe unde-si va scoate camasa Marcel Ciolacu?

Cat il priveste pe cetateanul roman, cel turmentat s-a distrat de mama focului asistand la spectacolul paruielii de la varful coalitiei, iar cel neturmentat a strans din dinti si a dus mai departe greul. Greul crizei economice, care il apasa cu costuri din ce in ce mai mari, greul pandemiei, care nu se mai termina, in ciuda restrictiilor. Si mai ales nesiguranta cumplita a zilei de maine.

Concluzia este ca, dupa ce a facut mare zarva, PNL a intrat in panica, si-a calcat in picioare propriile decizii si a capitulat, pas cu pas, in fata USR- PLUS. Care a reusit sa transforme o infrangere, aruncarea peste bord a unui ministru, intr-o victorie daca nu morala, in mod cert politica. Pe tot acest parcurs, presedintele, de pe partiile de schi sau din alta parte, a fost pe rand cand spectator, cand arbitru, cand jucator. Nici el nu mai stie ce a fost.

Sursa: Corect News

3 comentarii la “Capitularea pas cu pas

  1. @ Ce opinii aveți și despre faptul că vaccinarea introduce în organisme un surplus de informație dobândită pe cale nenaturală pe care organismele ar trebui să o proceseze, iar după mutațiile pe care virușii le dezvoltă, informația generată de vaccinare ar putea rămâne ca informație reziduală în organisme , eliminarea ei din organisme putând fi influențată și de modul cum a ajuns organisme, ? Sunteți de părere că s-ar putea verifica și dacă informația despre imunizări prin vaccinare se moștenește, ?

  2. & Sunteți de părere și că modul cum informația din vaccinare ajunge în organisme ar putea face mai dificilă și eliminarea ei pe cale naturală, când devine informație reziduală și datorită mutațiilor virușilor și schimbărilor condițiilor de mediu, ?

  3. @ Observarea unor chestiuni elementare din evoluția speciilor arată că epidemii și pandemii apar la speciile ce trăiesc în medii închise, ferme, sau reglementate, oamenii, unde de regulă se practică și vaccinarea, speciile sălbatice netrecând prin forme de îmbolnăviri de grupuri mari, decât acolo unde intervin oamenii, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *