Biata de ea, data in urmarire si disparuta

Cornel NISTORESCU
Am inceput sa inteleg de ce presedintele Romaniei n-a redactat si n-a initiat nici un proiect de tara. Nu stie si nu poate. Si nu-i pasa!
1708

Incep sa iasa la iveala secretele gindirii economice a actualei guvernari. Inteleptul Marcel Ciolacu, mai nou, hotarit sa arate poporului ca el este la fel de bun la suflet ca un calugar retras intr-o pestera, a cerut o interventie hotarita, dar pe termen scurt, asupra accizei.

Acciza este dusmanul, este curva, este pacatul si pericolul, o adevarata pacoste pe capul cetateanului, a economiei si a antreprenorului. Ba chiar si beleaua cea mare pe capul calugarului cu automobil. Si ce a zis bunul Ciolacu? Asa s-a trezit scriind fara voie prima pagina de aur a economiei socialiste romanesti.
„-Eu am cerut ministrului de Finante o simulare – ce inseamna acciza la carburanti si cat este componenta din pret. S-a ajuns la 7 lei la motorina, mi se pare un pret ca si efect la scumpirea energiei. Cred ca o interventie pe o perioada limitata, injumatatirea, de exemplu, accizei ar avea si un efect benefic asupra inflatiei, fiindca a doua mare problema dupa scumpiri este inflatia”.
Adrian Caciu, noul creier de aur al PSD, cel care l-a inlocuit la computerul de programat finantele tarii pe Darius Valcov, precedenta luminatie fiscala si financiara a partidului, a scotocit in opera sa economica de pe net si a simulat validitatea ideii salvatoare primita de la generosul Ciolacu. Taiem 50% din acciza pe o perioada limitata! Imediat, el a comunicat tarii pe Facebook marea sa descoperire:
„Am propus liderilor coalitiei solutia scaderii temporare cu 50% aaccizei la combustibil, masura care ar reduce pretul la pompa imediat cu peste 1 leu. Propunerea A fost validata in sedinta de azi (marti-n.r.), astfel ca, in perioada imediat urmatoare, vom avea discutii cu Comisia Europeana si marile companii distribuitoare de carburanti pentru ca preturile la combustibil sa fie reduse la un nivel suportabil pentru toti consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”.
Generos Adrian Caciu, ca si Ciolacu! Si finantist, si economist, si ministru, nu stafie si papagal! De indata, comunicatorii partidului au dat fuga la televizor si au preamarit ideea. Are valoare de descoperire si merita un premiu anual daca nu chiar un Nobel pentru economie.

Ca nu cumva poporul roman (alcatuit din cei care tresar la formularea”„facturile romanilor”, la care mai trebuie adaugati turcii, arabii si italienii sositi prin partile noastre , si ei cu facturi incarcate) sa ofteze ca generozitatea PSD-ului ar putea da in bilba, ministrul socialist al Finantelor a adaugat:
„Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de solutii ce au ca scop reducerea facturilor energetice si calmarea puseului inflationist manifestat la acest inceput de an”.
Popor roman, nu te speria si nu ride! Social-democratii de asta au venit la guvernare. Sa protejeze populatia si firmele romanesti, chiar de-ar fi sa-si dea cu stingul in dreptul si sa calce in picioare toate legile pe care le-au semnat in mandatele precedente. Ori luptam cu criza energetica, ori ii rupem dintii, parea sa spuna Marcel Ciolacu la Antena 3, mindru de ideea sa si a lui Caciu. Adevarul este ca gindirea lor seamana atit de bine incit nu ne putem da seama pe ale cui sinapse a ciripit prima data! Oricum, avem o confirmare ca ideea decapitarii temporare a accizei la combustibil va avea efecte benefice. Insusi bunul Ciolacu a spus:
Din simularile facute de catre domnul ministru ar scadea cu 1,2 lei pretul”.
Din aceasta propozitie rezulta cit se poate de clar ca ideea a fost verificata si prin trecerea repetata prin filtrele stiintifice ale lui Adrian Caciu. Pe neasteptate, in scena a intrat si cirtitorul Citu, mare adversar al propunerilor ciolaco-caciste. Si-a netezit parul rarit de atitea idei schioape, bazate mai ales pe imprumuturi, si a zis:

-Problema este ca daca nu scade pretul la pompa, cineva trebuie sa raspunda pentru asta. Trei miliarde sa-i luam de la buget si sa-i dam companiilor si sa nu raspunda nimeni, ar fi gresit”.
Stiti ce inseamna asta in traducere libera? Taiem acciza la jumatate, dar ne taiem si craca. Si daca nu functioneaza, trebuie sa belim pe cineva! Miercuri, totul s-a imbunatatit. Nu se mai poate!
-Trebuie discutat cu Comisia Europeana, pentru ca, daca esti  atent si citesti tratatul cu Comisia Europeana, vei vedea ca nu este ca la TVA, nu exista niciun fel de portita de negociere, este o acciza, daca reducerea este sub acciza minima infringementul este declansat automat si diferenta trebuie platita de la buget. Pe langa cele 3 miliarde pentru trei luni de zile – ceea ce mi se pare aberant sa iei o masura pentru trei luni de zile, dar, in fine, trebuie sa dai si de la buget restul”.
Modificare esentiala. De la Nobelul pentru Economie, specialistii romani ai momentului se muta repede la PARFP (Premiul Anual pentru Ridicol in Finantele Publice).

Preluare: cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole