Bechtel reloaded

Gelu DIACONU, fost presedinte ANAF
Cea mai grava boala cronica a statului roman: inechitatea sistemului fiscal-bugetar
750

Asadar vajnicii membri actuali ai Consiliului de Administratie Romgaz au aprobat pretul de 1,07 miliarde de dolari pentru 50% din drepturile si obligatiile de explorare, dezvoltare si exploatare a zacamantului de gaze din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.


Dupa cum stiti, diferenta de 50% apartine OMV Petrom.
Pentru cunoscatori s-ar impune cateva intrebari de bun simt/retorice:
-de ce o companie detinatoare de tehnologie, experienta si capital uriase precum Exxon a renuntat? Credeti ca s-a speriat de “patrioti” ca Dragnea sau Valcov care au tergiversat aparitia legislatiei necesare exploatarii off-shore?
-de ce OMV Petrom, companie cotata la bursa dar fara resurse semnificative in explorare/exploatare, nu a “insistat “ pentru preluarea (fie ea si partiala) cotei detinute de Exxon?
-de ce a preferat Exxon sa “ofere” Romgaz un acord prealabil de exclusivitate daca piata ar fi colcait de cumparatori? Cumva avea nevoie de un fraier caruia sa-i creeze iluzia unui “avantaj” din start sau s-o fi simtit obligata sa ofere cadouri in virtutea prieteniei romano-americane (sic!)?
-de ce Exxon nu a fost interesata in a asigura o concurenta de oferte de cumparare care teoretic i-ar fi maximizat pretul? Are cineva cunostinta de intentia serioasa a altora de a cumpara?
-are Romgaz, devalizata la propriu in ultimii 4 ani de catre statul roman de lichiditati, capacitatea investitionala si knowledge-ul necesar sustinerii pe termen lung a unei exploatari eficiente?
Si o ultima intrebare:
-este zacamantul Neptun Deep exploatabil eficient in conditiile in care intre timp au aparut certitudini ale unor rezerve uriase in zone exploatabile cu costuri mult mai reduse?
Idei precum asigurarea independentei energetice sau evitarea instrainarii acestei participatii catre rusi (ca si cum detinatori de participatii deja existenti precum OMV sau Lukoil ar fi patagonezi!!) nu sunt decat lozinci pentru prosti.
La mijloc nu este decat o tranzactie comerciala. Din care statul roman va pierde enorm.
P.S. Ii rog pe cei tentati sa comenteze cu insinuari cum ca as fi vreun fel de agent rus deghizat sa nu piarda timpul.
Putine convingeri mai solide am dobandit in viata asta decat calea euroatlantica absolut necesara pentru tara mea.

sursa: facebook Gelu Diaconu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *