Aderarea la spatiul Schengen

Victor NEGRESCU, europarlamentar

sursa foto: facebook Victor Negrescu

202

Anul 2023 poate sa fie anul aderarii Romaniei la spatiul Schengen, daca vom aborda acest subiect coerent si cu profesionalism. Avem nevoie de o actiune externa mai dinamica, de implicare la cel mai inalt nivel si de o mai buna cooperare intre toti cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru tara noastra. Toti am vazut ce a putut face Croatia, prin aderarea la zona euro si la spatiul Schengen, incepand cu 1 ianuarie, desi a intrat in Uniunea Europeana dupa Romania.

Din pacate, nici nu a inceput bine anul ca deja emisiunile TV sunt pline cu tot felul de comentarii politicianiste. De cealalta parte, Bulgaria nu ezita sa actioneze direct. Vizita de la Viena a presedintelui social-democrat din Bulgaria deja produce rezultate. La finalul lunii ianuarie, cancelarul austriac va merge impreuna cu ministrul de interne la frontiera dintre Bulgaria si Turcia pentru a identifica si propune impreuna solutii la nivel european in vederea combaterii fenomenului migrational.
Aceasta abordare este corecta si reprezinta un fel de a face politica europeana care poate produce rezultate. Sa nu mire pe nimeni daca Bulgaria va lasa Romania in urma daca se va pune problema, o fac deja privind aderarea la zona euro. Doar la noi necunoscatorii au fost ezitanti.

Agenda europeana prevede cateva momente cheie:

-In perioada 25-27 ianuarie, va avea loc in Suedia reuniunea informala a Consiliului de Justitie si Afaceri Interne (JAI). Este obligatoriu pentru Romania sa profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria si pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie sa solicite ca extinderea Schengen sa fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie.
-In perioada 9-10 februarie, va avea loc Consiliul European. Este important ca subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen sa ramana pe agenda europeana. Sefii de stat si de guvern trebuie sa abordeze aceasta tematica si sa clarifice aspectele restante.
Doar daca vom aborda coerent inceputul de an, vom avea o sansa reala ca tara noastra sa intre in spatiul Schengen pe finalul anului.

sursa: facebook Victor Negrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole