CRESC CONTRIBUTIILE LA PENSII – Iata ce prevede programul de guvernare al Executivului condus de Florin Citu

1211

Programul de Guvernare 2020-2024 al Guvernului Citu prevede si cresterea contributiilor catre Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cat este in prezent, dupa transferul contributiilor sociale in sarcina angajatilor, pana la 4,75% in 2024, se arala in capitolul cu privire la ministerul Muncii, portofoliu pentru care a fost nominalizata Raluca Turcan (foto).

In document se arata ca legislatia din Romania s-a schimbat in acest domeniu in ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de exceptii si de privilegii fiind obtinute prin legi speciale in Parlament.

Coalitia PNL-USR-PLUS si UDMR spune ca acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivitatii:

“Sustinem aplicarea generala a principiului contributivitatii in stabilirea dreptului la pensie si va continua sa majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflatiei si minim 58,5% din rata de crestere a salariului mediu brut pe economie”.

Managment

Viitoul Executiv are in program si consolidarea abilitatilor de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea, de la inceputul anului 2021 a unor indicatori de performanta clari pentru toate casele. Un criteriu de evaluare esential se va referi la recuperarea in totalitate a intarzierilor (unele extrem de mari) in emiterea deciziilor de pensionare, a deciziilor de recalculare respectiv a deciziilor pentru pensiile comunitare.

In noua abordare de management, consultand si modele europene in domeniu, parte din activitatile necesare in vederea stabilirea dreptului la pensie ar putea fi externalizate pentru a degreva sistemul public de anumite sarcini care aglomereaza personalul.

*Cititi aici Programul de guvernare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole