BREXIT – Consiliul Concurentei anunta ce se va intampla din 2021 in Romania

2748

foto: cgtn.com

Brexit.

Consiliul Concurentei anunta ce se va intampla din 2021 cu companii din state terte, incluzand UK, care incalca in Romania legislatia in domeniul concurentei, in urma acordului de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Acordul de retragere al UK, ratificat la data de 1 februarie 2020, prevede o perioada de tranzitie pana la data de 31 decembrie 2020, pe parcursul careia UK respecta, in continuare, prevederile acquis-ului european.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, impactul retragerii UK va fi relevant in domeniul cooperarii administrative in cadrul investigatiilor derulate de autoritatile de concurenta, in lipsa unor prevederi specifice de reglementare.

Cu toate acestea, Consiliul Concurentei anunta ca aplicarea prevederilor articolelor 101 si 102 TFUE, in paralel cu prevederile legislatiei nationale, nu este ingradita de criteriul nationalitatii. Prin urmare, companiile din state terte, incluzand UK, care incalca legislatia in domeniul concurentei, vor putea fi investigate, in continuare, de Consiliul Concurentei, daca prin comportamentul lor este distorsionat mediul concurential sau daca acest comportament potential anticoncurential produce efecte pe teritoriul Romaniei:

Conditii nediscriminatorii

“Concurenta este unul din pilonii de baza pentru functionarea pietei interne. Punerea in aplicare a politicii de concurenta contribuie la mentinerea sau stimularea dinamicii sectoarelor economice competitive, prin eliminarea barierelor de intrare, incurajarea inovarii si crearea sau mentinerea unor conditii comerciale accesibile in termeni de pret si calitate pentru bunurile si serviciile oferite de intreprinderile ce concureaza la nivelul pietei interne.

In domeniul ajutorului de stat, aplicarea in mod uniform a acelorasi reguli inlatura situatiile de protectionism si creeaza conditii nediscriminatorii pentru intreprinderile concurente. Impactul retragerii UK ar putea fi observat prin prisma potentialelor efecte generate de participarea companiilor din UK, sprijinite de statul britanic, ce ar concura, in conditii inegale, cu companii nationale, supuse reglementarilor Comisiei Europene, in domeniul ajutorului de stat.

In prezent, Comisia Europeana analizeaza posibilitatea adoptarii unui nou instrument de politica pentru a identifica posibile subventii straine care denatureaza mediul concurential, in contextul documentului aflat in consultare publica, respectiv Carta Alba privind crearea conditiilor de concurenta echitabila in contextul subventiilor straine.

Mai mult, incepand cu data de 11 octombrie 2020, este aplicabil Regulamentul UE nr. 452/2019 privind crearea cadrului de examinare a investitiilor straine directe, care ofera statelor membre UE instrumente adecvate de notificare, investigare, cooperare mutuala, precum si puteri decizionale. Prin urmare, odata implementate aceste reglementari la nivel national, efectele negative asupra mediului concurential vor fi minimizate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole