BILANT PE AJUTOARELE DE STAT – S-au investit peste 7 miliarde. 53% din societatile sprijinite sunt cu capital strain

313

sursa foto: dcnews.ro

Ministerul de Finante a facut bilantul schemei de ajutor de stat 807/2014: peste 7,34 miliarde lei investiti in sectoare cheie din economia romaneasca si peste 25.000 de noi locuri de munca create.

S-a finalizat analiza Cererilor de acord pentru finantare depuse in baza HG 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, iar bugetul total alocat schemei a fost epuizat.
Obiectivul schemei de ajutor de stat a fost acela de a sprijini realizarea investitiilor de mare anvergura, care vor contribui la dezvoltarea regionala, cu importante efecte in economie, orientate spre sectoarele de activitate de varf.
Astfel, in peste 9 ani de la demararea schemei de ajutor de stat, 174 de proiecte de investitii au primit granturi de la bugetul de stat, pentru cheltuieli eligibile de natura activelor corporale si necorporale, precum si cele legate de inchirierea constructiilor aferente investitiei initiale.

Iata bilantul:

• numarul total de cereri de acord pentru finantare depuse: 624;
• valoarea totala a proiectelor de investitii pentru care s-a emis Acord pentru finantare: 19, 82 miliarde de lei(echivalentul a 4.119,05 milioane euro);
• valoarea totala a ajutorului de stat aprobat: 7,34 miliarde de lei (echivalentul a 1.522,74 milioane euro);
• numarul de noi locuri de munca create ca urmare a implementarii proiectelor de investitii: 25.038;
• valoarea contributiilor la bugetul de stat: 9,27 miliarde lei (echivalentul a 1.919,43 milioane euro).

Domeniile in care s-a investit

Principalele sectoare de activitate sustinute cu ajutor de stat au fost: industria auto, industria produselor electrocasnice, industria aeronautica, industria alimentara, industria materialelor de constructii, productia de masini si utilaje, servicii medicale, turism.
Din totalul proiectelor de investitii sustinute cu ajutor de stat, 47% sunt implementate de societati cu capital romanesc, iar 53% de societati cu capital strain.

Locuri de munca

Totodata, in urma finalizarii procesului de selectie a cererilor de finantare depuse in perioada 15.06 – 26.07. 2022, Ministerul Finantelor a emis acorduri pentru finantarea a 21 de proiecte de investitii in valoare de 6,44 miliarde lei, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de peste 2,34 miliarde lei. Proiectele vor crea 4.407 de noi locuri de munca si vor avea contributii la bugetul de stat in valoare de 3,18 miliarde lei.
Sesiunea a suscitat un interes crescut din partea investitorilor, fiind depuse 193 de cereri de finantare, in valoare totala de 16,94 miliarde lei, ajutorul de stat total solicitat fiind in valoare de 6,42 miliarde lei.
Analiza s-a efectuat in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut, punctaj calculat pe baza criteriilor de evaluare prevazute de HG nr.807/2014: valoarea investitiei, tipul investitiei initiale, locatia realizarii investitiei, rentabilitatea cifrei de afaceri (in cazul intreprinderilor in activitate), valoarea capitalului subscris si varsat (in cazul intreprinderilor nou infiintate).
Cererile de acord pentru finantare care nu au fost analizate ca urmare a epuizarii bugetului alocat schemei vor fi restituite intreprinderilor”, anunta Finantele.

Ultimele articole