Grid star
eveniment

BANI PENTRU DIGITALIZAREA ROMANIEI – Comisia Europeana si-a dat acordul. Obiectivele programului

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene condus de Marcel Bolos (foto) a primit aprobarea oficiala din partea Comisiei Europene pentru Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare (PCIDIF), aferent perioadei de programare 2021–2027. Suma totala alocata depaseste 2 miliarde euro.


Programul urmareste cresterea locurilor de munca pentru cercetare, crearea unui mediu atractiv pentru tinerii cercetatori, cresterea abilitatilor acestora pentru transferul de cunostinte dobandite catre piata si, totodata, transferul tehnologic. Mediul de afaceri va fi sprijinit pentru introducerea inovarii si pentru formarea personalului. Interventiile vor stimula organizatiile de cercetare si intreprinderile pentru o mai buna pozitionare pe lantul valoric al inovarii, fiind create astfel premisele unui ecosistem in care este facilitata corelarea in termeni reali intre nevoie si oferta, cu utilizarea infrastructurilor existente.

De asemenea, se urmareste digitalizarea extinsa a tuturor interactiunilor administrative cu cetatenii, persoanele juridice pentru instaurarea unei e‑guvernari depline si de care vor beneficia cetatenii indiferent de tipul de serviciu public pe care il acceseaza, indiferent de rezidenta sau tipul de institutie sau autoritate publica cu care interactioneaza.

Proiecte de interes strategic

 "A venit momentul in care putem spune oficial ca incepe era transferului in piata a rezultatelor cercetarii. Odata cu aprobarea PCIDIF vom face un pas important spre consolidarea pozitiei competitionale a economiei romanesti in context european si, pe de alta parte, ne vom orienta resursele spre proiecte de interes strategice pentru Romania. Vorbim despre investitii pentru solutii in vederea obtinerea hidrogenului, productia de semiconductori, tehnologiile viitorului (nanotehnologii, microelectronica, fotonica, materiale si tehnologii de fabricatie avansate) si investitii pentru dezvoltarea unui Hub de Inteligenta Artificiala. Avem o alocare si pentru materializarea proiectului ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator), proiect care are ca obiectiv construirea, pana in 2030, a unui demonstrator european de reactor cu plumb. Proiectul, care presupune utilizarea tehnologiilor avansate cu emisii scazute de dioxid de carbon. De asemenea, vom putea vorbi cu adevarat de digitalizarea marilor servicii publice. Toate aceste proiecte sunt gandite pentru a ne alinia la trendurile internationale, vor fi treceri treptate la sectoare cu valoare adaugata mare, care vor aduce cu adevarat dezvoltare pe termen lung”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos.

Finantarea

 PCIDIF beneficiaza de o alocare totala de  2.201.488.236 euro si va raspunde nevoilor de investitii in vederea cresterii competitivitatii RO prin dezvoltarea ecosistemului de cercetare, dezvoltare si inovare si a celui entreprenorial, inclusiv prin transformarea digitala a IMM-rilor, precum si prin dezvoltarea serviciilor publice digitale pentru cetateni si mediul de afaceri.
Prin PCIDIF sprijinul financiar este directionat catre nevoile de dezvoltare din urmatoarele domenii: cercetare, dezvoltare si inovare in domeniile de specializare inteligenta identificate la nivel national prin mecanismul de descoperire antreprenoriala in contextul Strategiei Nationale de Cercetare, Inovare si Specializare Inteligenta (1.179.153.791 euro), mediu de afaceri, respectiv IMM-uri, inclusiv pentru digitalizare prin Centrele de Inovare Digitala (275.162.680 euro) si digitalizare in beneficiul cetatenilor si mediului de afaceri (747.171.765 euro).

 Investitiile care vor fi facute

Prin investitiile programului se au in vedere:

-635 intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) care introduc inovatii in materie de produse sau procese;
-198 locuri de munca create in domeniul cercetarii in entitatile care beneficiaza de sprijin;
-1912 angajati din IMM-uri care finalizeaza programe de formare a competentelor pentru specializare inteligenta, pentru tranzitie industriala si antreprenoriat;
-1744 angajati din organizatii de cercetare care finalizeaza programe de formare a competentelor pentru specializare inteligenta, pentru tranzitie industriala si antreprenoriat;
-615 intreprinderi cu cifra de afaceri crescuta;
-2.973.623 utilizatori de servicii, produse si procese digitale publice noi si optimizate;
-3.992  utilizatori de noi produse, servicii si aplicatii digitale dezvoltate de intreprinderi;
-624 intreprinderi care ating un nivel ridicat de intensitate digitala.
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani