Grid star
eveniment

ARAFAT DESPRE INCHIDEREA RESTAURANTELOR SI CARANTINA – Se decide intr-o ora

Secretarul de stat Read Arafat (foto) a vorbit despre posibilitatea inchiderii restaurantelor la interior, dar si despre alte masuri, in contextul inmultirii cazurilor de COVID, decizia urmad sa fie luata marti, 6 octombrie 2020, atunci cand Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta se intruneste in sedinta la ora 11.00

Iata ca dupa luni bune in care industria Horeca a avut de suferit pentru ca restaurantele, barurile, etc au fost inchise, situatia s-ar putea repeta, cu consecinte economice grave.

Raed Arafat a declarat luni seara, 5 octombrie 2020, ca masurile care vor fi analizate in mod deosebit sunt purtarea mastii in spatiile inchise, dar si cele deschise, in mod deosebit in spatiile publice unde exista aglomeratie si este nevoie de portul mastii in spatiul respectiv, carantinarea localitatilor care depasesc 3 la mie in ultimele 14 zile.

Alte masuri care ar putea fi luate sunt interzicerea evenimentelor precum nunti, botezuri in zonele care sunt cu incidenta mai mare de 1,5 in ultimele 14 zile la mia de locuitori, inchiderea sau sistarea activitatii restaurantelor in interior, in zonele care depasesc incidenta de 1,5.

Iata declaratiile facute de Raed Arafat:

“In urma votului Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, au fost stabilite urmatoarele aspecte, care astazi au fost solicitate si supuse acestui vot. In primul rand, toate comitetele judetene si Comitetul Municipal al Municipiului Bucuresti, toate comitetele judetene pentru situatii de urgenta urmeaza sa se intruneasca in regim de urgenta, sa analizeze situatia epidemiologica in fiecare judet si in localitatile din judetele respective si sa ia toate masurile care sunt prevazute prin hotararile de guvern sau hotararile CNSU care au fost emise in contextul unei incidente de 1,5 cazuri la mia de locuitori in ultimele 14 zile sau daca sunt alte considerente care trebuie sa fie analizate, care sa impuna unele masuri.

Masurile care vor fi analizate in mod deosebit, dar nu ne limitam numai la aceste masuri: purtarea mastii in spatiile inchise, dar si cele deschise, in mod deosebit in spatiile publice unde exista aglomeratie si este nevoie de portul mastii in spatiul respectiv, carantinarea localitatilor care depasesc 3 la mie in ultimele 14 zile si, bineinteles, aici luand in considerare daca in aceste localitati exista focare sau nu, daca este raspandire comunitara atunci luarea in considerare a carantinarii acestor localitati, interzicerea evenimentelor precum nunti, botezuri in zonele care sunt cu incidenta mai mare de 1,5 in ultimele 14 zile la mia de locuitori, inchiderea sau sistarea activitatii restaurantelor in interior, in zonele care depasesc incidenta de 1,5 - de altfel, acestea sunt decizii care au fost luate de Comitetul National si prin hotarare de guvern, si solicitam la toate comitetele judetene si la Comitetul municipiului Bucuresti sa implementeze aceste masuri acolo unde regula o impune.

Mai mult decat atat, este in analiza si posibilitatea implementarii, in curand, a masurii de inchidere a activitatii sau, mai bine zis, a suspendarii activitatii agentilor care nu respecta reglementarile, cel putin timp de 30 de zile de la momentul constatarii abaterii. Mai departe, in zonele in care avem incidenta de 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toti agentii economici, inclusiv institutiile publice si private, sa ia in considerare: unu - munca de la domiciliu, la distanta, si, acolo unde nu se poate, doi, decalarea programului. Acest lucru trebuie sa devina o obligatie la toate institutiile din zonele care sunt afectate si au incidenta de 1,5 sau mai mare de 1,5 la mia de locuitori in ultimele 14 zile.

Mai este o decizie care a fost luata si anume referitor la organizarea sarbatorilor religioase si care este permisa numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara activitatea, fara participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localitati. Acest lucru este extrem de necesar pentru ca - vreau sa explic - , riscul major nu este numai participarea la fata locului, riscul major este pe durata transportului, in autocare, in timpul in care se deplaseaza catre localitatea respectiva sau inapoi acasa. Daca se sta intr-un autocar sau intr-un mijloc de transport ore, este suficient sa fie o singura persoana infectata ca sa se intoarca toti care au calatorit in mijocul respectiv infectati acasa. Acest lucru trebuie sa fie limitat si sper ca populatia ne intelege pentru aceasta decizie si, cum am zis, deci sarbatorile se fac, doar ca participantii vor fi vor fi doar cei care au domiciliul sau resedinta in localitatea in care se desfasoara activitatea respectiva si nu se permite participarea unora din afara localitatii respective.

Vreau sa insist si asupra unui anumit aspect si acesta este al controalelor. Controalele vor fi intensificate, vor fi facute verificari, verificari de respectare a regulilor, lucru care va fi extrem de important din punct de vedere al limitarii raspandirii virusului. Dar, la ce ne asteptam mai mult, este colaborarea dvs, colaborarea populatiei cu noi, cum zicea domnul ministru inainte, gestul este foarte simplu: purtarea mastii, distantarea, respectarea regulilor de interactiune, dezinfectarea mainilor, dezinfectarea suprafetelor. Aceste masuri simple pot sa duca la controlul situatiei si la inceperea unui trend descendent, in loc sa continuam pe un trend ascendent.

S-a mai luat inca o decizie, si o sa o mentionez, si anume: persoanele alese la scrutinul electoral organizat in luna septembrie pentru alegerea primarilor, presedintilor consiliilor judetene si a membrilor consiliilor locale si judetene sa poata depune juramantul prevazut in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrative, fara prezenta fizica, prin mijloace electronice de comunicare de la distanta, atunci cand persoana in cauza se afla in izolare sau carantina in conditiile legii. Bineinteles, aceasta este o propunere aprobata la nivelul Comitetului si urmeaza sa se emita un act normativ, o hotarare de guvern care sa stabileasca acest lucru, ca sa nu punem in dificultate procesul respectiv. Deci, cam asta este situatia.

Si, in sfarsit, raspunsul la o intrebare pe care am primit-o astazi de la mai multi jurnalisti referitoare la terapia intensiva de la Spitalul Witting. Primii doi pacienti au ajuns in seara asta la terapie intensiva de la Spitalul Witting, in urma detasarii medicilor anestezisti, care vor activa acolo. Acesta este un punct pe care am vrut sa-l subliniez si vreau sa spun ca presiunea pe sistemul sanitar este una extrem de importanta.

Nu este neglijabila, este o presiune care a dus ieri - ca sa dau un exemplu - , 94 de cereri de transfer de pacienti catre alte unitati sanitare in sudul tarii, mai multe transferuri pe calea aerului din sudul tarii catre Mures, Bihor, Arad, Timisoara, chiar catre Botosani. Asta arata ca sistemul incepe sa aiba un impact serios, si de aici, masurile pe care le luam devin extrem de importante si colaborarea dvs extrem de importanta astfel incat sa limitam acest impact asupra sistemului”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani